Ingen HD-prövning av Krokommålet

ARBETSMILJÖ2015-06-15

Högsta domstolen, HD, kommer inte att ta upp det så kallade Krokommålet, om två chefers ansvar för en socialsekreterares självmord. ”Jag är mycket förvånad över HDs beslut”, säger kammaråklagare Åse Schoulz, som drivit ärendet, till tidningen Arbetsvärlden.

Två kommunchefer i jämtländska Krokom fälldes av tingsrätten för grovt arbetsmiljöbrott efter en socialsekreterares självmord. Medarbetaren hade varit deprimerad under lång tid på grund av kränkningar på arbetet, och enligt tingsrätten hade arbetsgivaren långt ifrån uppfyllt sitt arbetsmiljöansvar. Den mobbningsutredning som gjordes var undermålig och man undersökte inte möjligheter till omplacering. I stället avskedades han i maj 2010, och en månad senare tog han sitt liv.

Domen överklagades, och i hovrätten friades cheferna. Hovrätten ansåg att de visserligen varit oaktsamma, men inte så grovt att det var straffbart.

Kammaråklagare Åse Schoulz, som drivit fallet, begärde prövningstillstånd hos Högsta domstolen, HD. Ett av hennes argument var att det hittills inte finns några vägledande rättsfall om arbetsgivarens ansvar för den psykosociala arbetsmiljön. Hon säger till TCOs webbtidning Arbetsvärlden att hon är mycket förvånad över HDs beslut.

”Alla, såväl på arbetsgivarhåll som på Arbetsmiljöverket och Riksåklagaren, är nog lika snopna.”

Hon tillägger att hon slitit med målet och gjort vad hon kan.

”Och vi har åtminstone skakat om. Lyft frågan.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA