Ingen pensionslösning i sikte

FÖRSÄKRINGSKASSAN2004-01-21

Hur länge till ska Jämo vänta på en förhandlingslösning om övergångreglerna i pensionsavtalet för försäkringskassorna? Och vad händer om man inte blir överens före förstatligandet?

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Frågorna hopar sig kring övergångsbestämmelserna, som Jämo anser diskriminerar en del av försäkringskassornas manliga anställda. Idag tvingas de arbeta fem år längre än de kvinnor, som hade fyllt 28 år när nuvarande pensionsavtal slöts 1991.

STs förhandlingsdelegation förbereder sig nu för en ny träff med Försäkringskassornas förbund (FKF), som hittills hållit fast vid att männens förbättrade villkor i sin helhet måste betalas med i motsvarande grad försämrade villkor för kvinnorna. En lösning som ST definitivt sagt nej till.

Att ge männen samma villkor som kvinnorna skulle, enligt STs beräkningar, kosta 54 miljoner kronor extra under 2011 som är det ”edyraste”e året. Exemplet gäller förutsatt att männen slutar på samma sätt som kvinnorna hittills gjort, i genomsnitt vid 63 års ålder.

Men ombudsman Lennart Engquist på ST, tror inte att männen kommer att göra det.

– Ju yngre männen är idag desto längre måste de arbeta för att inte förlora på det nya pensionssystemet, som förutsätter att du arbetar till 65.

Många försäkringskassor har redan ont om pengar. Men jämfört med de dryga 5miljarder kronor, som hela administrationen idag kostar, handlar det ändå om små summor.

En del räknearbete återstår innan STs förhandlare på nytt träffar FKF. Man måste också bli överens inom ST om vilket värde dagens avtal har, ifall man inte kan enas om nya övergångsbestämmelser innan kassorna förstatligas 2005. Är det bättre att förlora lite nu än att riskera hela kakan sedan?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA