Till skillnad från förra året kommer ST inte att ha något eget tåg i årets Prideparad i Stockholm. Det blir istället ett gemensamt deltagande med övriga förbund inom TCO.
Bild: Mostphotos
Till skillnad från förra året kommer ST inte att ha något eget tåg i årets Prideparad i Stockholm. Det blir istället ett gemensamt deltagande med övriga förbund inom TCO.

Ingen ST-sektion i Stockholms Prideparad

PRIDE2019-06-25

ST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.

Till skillnad från förra året kommer ST inte att ha någon egen sektion i årets Prideparad i Stockholm. En anledning till att STs ledning tog det beslutet är att man vill prioritera bland resurserna. Ytterligare en är att man vill fokusera på de orter där det finns engagerade medlemmar som kan befolka tåget, enligt STs förbundsordförande Britta Lejon.

Många ST-medlemmar deltar även i Stockholm, men under annan ”flagg” än ST, konstaterar hon.

– De finns väldigt många som är engagerade i de här frågorna i Stockholm. Men många av dem har även andra organisationer som ligger dem ännu mer varmt om hjärtat än vi i de här frågorna. Det har vi noterat i flera år nu, säger hon till Publikt.

Förtroendevalda från ST deltar i arrangemang vid Pride i Lund, Malmö, Göteborg och Visby. I det sistnämnda är förbundet en del av Visbys mångfaldsvecka och den parad som äger rum under Almedalsveckan.

Enligt ett första besked till Publikt säger Britta Lejon att ST-medlemmar i Stockholm kan gå i TCOs del av tåget. Det visar sig emellertid att inte heller TCO kommer att synas som organisation i paraden i huvudstaden. 

– Jag beklagar att det var felaktig information, säger Britta Lejon. Men även om vi hade vetat det hade det sannolikt inte ändrat vårt ställningstagande. Vi får fundera på hur vi ska ha det nästa år.

Precis som förra året kommer STs kontor i Stockholm dock att kläs i Pridefärger. Att ST inte har en egen sektion i stadens parad ska inte heller ses som ett reducerat ställningstagande från förbundets sida när det gäller hbtq-frågor och människors lika värde, påpekar Britta Lejon.

– Vi vill dessutom sätta in de här frågorna i ett verksamhetsperspektiv. Våra medlemmar befinner sig i verksamheter som man måste kunna ställa särskilda krav på från medborgarnas sida. Därför vill vi lyfta att det här ska finnas med i arbetsgivarnas och politikernas ansvar för verksamheten, säger hon.

Pridefestivalen i Stockholm äger rum mellan 29 juli och 3 augusti.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pride
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA