Inkomst efter kön har minskat

JÄMSTÄLLDHET2015-02-02

Även om det går långsamt så minskar gapet mellan mäns och kvinnors inkomster. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, har kvinnors medianinkomst ökat från 75 procent av männens 1993 till 81 procent 2013.

Under tioårsperioden 2003–2013 ökade medianinkomsten för åldersgruppen 20–64 år med 17 procent. Det var mindre än under tioårsperioden 1993–2003, då ökningen var 26 procent. Under båda tioårsperioderna ökade kvinnors inkomster snabbare än mäns. Kvinnornas inkomster ökade med 52 procent mellan 1993 och 2013, medan ökningen för män var 42 procent, konstaterar SCB.

År 1993 låg kvinnors inkomst på 75 procent av mäns inkomst, 2003 var andelen 78 procent och 2013 var den 81 procent. Det innebär, enligt SCB, att skillnaden mellan kvinnors och mäns inkomster minskade med nästan en fjärdedel under dessa 20 år.

Minst är inkomstgapet mellan män och kvinnor i åldrarna strax under 60 år. Bland dem har kvinnor 85 procent av männens inkomst. Störst är skillnaderna i de yngsta åldersgrupperna då kvinnor har mindre än 75 procent av mäns inkomst.

Definition av inkomst

Med inkomst avser SCB den sammanräknade förvärvsinkomsten. Den beräknas på bruttoinkomst och består av inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet. I inkomst av tjänst ingår bland annat skattepliktiga transfereringar, som pension och sjukersättning, sjuk-/aktivitetsersättning, föräldrapenning och a-kassa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA