Annons:
Inte så inne, men ett band som går hem . Här släpperMichael Malmgren och Bo Sundström loss i »Allsång på Skansen«.Bild:Fredrik Persson/TT
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Inte hippa men väldigt populära

Utsålda turnéer, mängder av guldskivor – men aldrig inne. Nu har turnéaktuella Bo Kaspers Orkester förlikat sig med tanken att de aldrig kommer att bli ett hippt band. Men stressen inför skivsläppet håller ändå sångaren Bo Sundström vaken om natten.

Bo Sundström har en lokal där han skriver musik. Ett vitt rum med ett piano, en vinylspelare och en gitarr. På väggen ovanför pianot sitter alla guldskivor hans band Bo Kaspers Orkester fått. Efter drygt tjugo år med ett av landets populäraste band har det blivit ganska många.

– De fungerar som en påminnelse om att det i alla fall har gått förr, säger Bo Sundström.

Han har fortfarande de senaste två årens jobb i huvudet: låtarna som kommer att hamna på Bo Kaspers Orkesters elfte studioalbum i höst. Han säger att han kan vakna upp mitt i natten av att det dånar i huvudet av olika beslut som ska tas i musikstudion eller av låtdetaljer som bandet behöver fila på.

– Som häromnatten, då drömde jag att jag gjorde om andra delen av ett intro till en låt med stråkar. Det blev som en loop i huvudet, jag vaknade och kunde inte somna om. 

En ofta återkommande mardröm, berättar han, är att bandet står på scenen och inget fungerar.

– Och så vaknar jag med ett skrik. Det drömmer jag säkert en gång i månaden. Men det ingår i processen och det är väl därför vi bara gör en skiva vartannat år, säger Bo Sundström.

Samtidigt säger han att det känns »jäkligt bra« den här gången. En katalysator i arbetet med plattan var hans medverkan i TV4-programmet »Så mycket bättre« 2013.

– Vi var tvungna att fundera när vi skulle göra versioner av de andra artisternas låtar. Vad är egentligen vår prägel? Hur låter vi? De funderingarna tog vi sedan med oss in i studion.

Första smakprovet från skivan är singeln Sommaren med congas och körer. En låt som lämpligt nog släpps innan sommaren. 

– Bara tanken på en sommarsingel är egentligen fjantig. I så fall ska det ju vara en sommarplåga som Bailando. Jag tycker att vi har några låtar som går att dansa till, men inte tillräckligt många för att fylla Ullevi. 

Han säger att det är »en ingrediens i vår musik som saknas«, men som till exempel Håkan Hellström och Lars Winnerbäck har.

– Jag tror att vi är för lågmälda i vårt sätt. Vi är mer som ett nattsamtal än ett party.

Ända sedan Bo Kaspers Orkester slog igenom i början av nittiotalet med sin avslappnade blandning av cocktail-jazz och svensk visa har kvartetten dragits med stämpeln »Svensson-band«, »musik som folk som inte lyssnar på musik lyssnar på«, en sval jazzpop för mellanmjölkens land. Trots utsålda turnéer och miljontals sålda album är det en stämpel som vägrar försvinna. Bo Sundström säger att de nu har förlikats med tanken att de aldrig kommer att bli ett hippt band.

– För flera år sedan fanns tankar att försöka göra oss fränare än vad vi är, kanske klä oss annorlunda. Men det funkade inte. Vi har kommit fram till att vi inte ska bry oss om det. Vi ska skriva bra låtar och bra texter, det är vår grej.

Bo Sundström säger att eftersom han själv och Mats Schubert, som spelar keyboard, kommer från Norrbotten känner de en skepsis mot att vara hippa.

– Det är en lantismentalitet som jag vet att många har. Det kan bli som en rädsla: hur länge ska vi orka vara hippa? Innerst inne vet vi ändå att vi inte är det.

När plattan släpps i höst ger sig Bo Kaspers Orkester ut på en rejäl höst­turné. I sommar blir det även ett fåtal spelningar. Bo Sundström vill inte ens kalla det för en sommarturné. 

– Men det blir för tradigt att inte spela på sommaren. Vi spelar mer eller mindre konstant även om vi inte är ute på turné. Jag var med familjen på skidsemester på ett litet ställe utanför Piteå tidigare i år. Jag tog med gitarren och körde på after skin. Det var mycket roligare för mig än att lyssna på andra trubadurer, säger Bo Sundström med ett skratt.

Är det lika kul att hålla på i dag som när ni började?

– Det är roligare i dag! Man växer upp och släpper saker. Som att jag kommit fram till att det vi gör duger. Ibland är det riktigt begåvat, det duger till och med jäkligt bra! Det har jag insett, och då blir allt otroligt mycket roligare. Jag tycker ju att det vi gör med gruppen är skitbra. Men om jag ändå försöker ställa mig utan­för det hela så, jo, vi är rätt begåvade.

Bli den första att tycka till!
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med oavgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
NyhetDen nedåtgående trenden för högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få mer ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetEffektiviteten på högskolor och universitet har ett samband med hög personalomsättning. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Högst förbättringspotential har exempelvis Linnéuniversitetet och Karlstads universitet.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism. Enligt en rapport från Polisen saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu gör ett försök att vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det leder till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, uppger Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.