Annons:
Inte så inne, men ett band som går hem . Här släpperMichael Malmgren och Bo Sundström loss i »Allsång på Skansen«.Bild:Fredrik Persson/TT
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Inte hippa men väldigt populära

Utsålda turnéer, mängder av guldskivor – men aldrig inne. Nu har turnéaktuella Bo Kaspers Orkester förlikat sig med tanken att de aldrig kommer att bli ett hippt band. Men stressen inför skivsläppet håller ändå sångaren Bo Sundström vaken om natten.

Bo Sundström har en lokal där han skriver musik. Ett vitt rum med ett piano, en vinylspelare och en gitarr. På väggen ovanför pianot sitter alla guldskivor hans band Bo Kaspers Orkester fått. Efter drygt tjugo år med ett av landets populäraste band har det blivit ganska många.

– De fungerar som en påminnelse om att det i alla fall har gått förr, säger Bo Sundström.

Han har fortfarande de senaste två årens jobb i huvudet: låtarna som kommer att hamna på Bo Kaspers Orkesters elfte studioalbum i höst. Han säger att han kan vakna upp mitt i natten av att det dånar i huvudet av olika beslut som ska tas i musikstudion eller av låtdetaljer som bandet behöver fila på.

– Som häromnatten, då drömde jag att jag gjorde om andra delen av ett intro till en låt med stråkar. Det blev som en loop i huvudet, jag vaknade och kunde inte somna om. 

En ofta återkommande mardröm, berättar han, är att bandet står på scenen och inget fungerar.

– Och så vaknar jag med ett skrik. Det drömmer jag säkert en gång i månaden. Men det ingår i processen och det är väl därför vi bara gör en skiva vartannat år, säger Bo Sundström.

Samtidigt säger han att det känns »jäkligt bra« den här gången. En katalysator i arbetet med plattan var hans medverkan i TV4-programmet »Så mycket bättre« 2013.

– Vi var tvungna att fundera när vi skulle göra versioner av de andra artisternas låtar. Vad är egentligen vår prägel? Hur låter vi? De funderingarna tog vi sedan med oss in i studion.

Första smakprovet från skivan är singeln Sommaren med congas och körer. En låt som lämpligt nog släpps innan sommaren. 

– Bara tanken på en sommarsingel är egentligen fjantig. I så fall ska det ju vara en sommarplåga som Bailando. Jag tycker att vi har några låtar som går att dansa till, men inte tillräckligt många för att fylla Ullevi. 

Han säger att det är »en ingrediens i vår musik som saknas«, men som till exempel Håkan Hellström och Lars Winnerbäck har.

– Jag tror att vi är för lågmälda i vårt sätt. Vi är mer som ett nattsamtal än ett party.

Ända sedan Bo Kaspers Orkester slog igenom i början av nittiotalet med sin avslappnade blandning av cocktail-jazz och svensk visa har kvartetten dragits med stämpeln »Svensson-band«, »musik som folk som inte lyssnar på musik lyssnar på«, en sval jazzpop för mellanmjölkens land. Trots utsålda turnéer och miljontals sålda album är det en stämpel som vägrar försvinna. Bo Sundström säger att de nu har förlikats med tanken att de aldrig kommer att bli ett hippt band.

– För flera år sedan fanns tankar att försöka göra oss fränare än vad vi är, kanske klä oss annorlunda. Men det funkade inte. Vi har kommit fram till att vi inte ska bry oss om det. Vi ska skriva bra låtar och bra texter, det är vår grej.

Bo Sundström säger att eftersom han själv och Mats Schubert, som spelar keyboard, kommer från Norrbotten känner de en skepsis mot att vara hippa.

– Det är en lantismentalitet som jag vet att många har. Det kan bli som en rädsla: hur länge ska vi orka vara hippa? Innerst inne vet vi ändå att vi inte är det.

När plattan släpps i höst ger sig Bo Kaspers Orkester ut på en rejäl höst­turné. I sommar blir det även ett fåtal spelningar. Bo Sundström vill inte ens kalla det för en sommarturné. 

– Men det blir för tradigt att inte spela på sommaren. Vi spelar mer eller mindre konstant även om vi inte är ute på turné. Jag var med familjen på skidsemester på ett litet ställe utanför Piteå tidigare i år. Jag tog med gitarren och körde på after skin. Det var mycket roligare för mig än att lyssna på andra trubadurer, säger Bo Sundström med ett skratt.

Är det lika kul att hålla på i dag som när ni började?

– Det är roligare i dag! Man växer upp och släpper saker. Som att jag kommit fram till att det vi gör duger. Ibland är det riktigt begåvat, det duger till och med jäkligt bra! Det har jag insett, och då blir allt otroligt mycket roligare. Jag tycker ju att det vi gör med gruppen är skitbra. Men om jag ändå försöker ställa mig utan­för det hela så, jo, vi är rätt begåvade.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetReformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte att baseras på lagen om valfrihet, LOV, som man tidigare sagt.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.