Annons:
Inte så inne, men ett band som går hem . Här släpperMichael Malmgren och Bo Sundström loss i »Allsång på Skansen«.Bild:Fredrik Persson/TT
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Inte hippa men väldigt populära

Utsålda turnéer, mängder av guldskivor – men aldrig inne. Nu har turnéaktuella Bo Kaspers Orkester förlikat sig med tanken att de aldrig kommer att bli ett hippt band. Men stressen inför skivsläppet håller ändå sångaren Bo Sundström vaken om natten.

Bo Sundström har en lokal där han skriver musik. Ett vitt rum med ett piano, en vinylspelare och en gitarr. På väggen ovanför pianot sitter alla guldskivor hans band Bo Kaspers Orkester fått. Efter drygt tjugo år med ett av landets populäraste band har det blivit ganska många.

– De fungerar som en påminnelse om att det i alla fall har gått förr, säger Bo Sundström.

Han har fortfarande de senaste två årens jobb i huvudet: låtarna som kommer att hamna på Bo Kaspers Orkesters elfte studioalbum i höst. Han säger att han kan vakna upp mitt i natten av att det dånar i huvudet av olika beslut som ska tas i musikstudion eller av låtdetaljer som bandet behöver fila på.

– Som häromnatten, då drömde jag att jag gjorde om andra delen av ett intro till en låt med stråkar. Det blev som en loop i huvudet, jag vaknade och kunde inte somna om. 

En ofta återkommande mardröm, berättar han, är att bandet står på scenen och inget fungerar.

– Och så vaknar jag med ett skrik. Det drömmer jag säkert en gång i månaden. Men det ingår i processen och det är väl därför vi bara gör en skiva vartannat år, säger Bo Sundström.

Samtidigt säger han att det känns »jäkligt bra« den här gången. En katalysator i arbetet med plattan var hans medverkan i TV4-programmet »Så mycket bättre« 2013.

– Vi var tvungna att fundera när vi skulle göra versioner av de andra artisternas låtar. Vad är egentligen vår prägel? Hur låter vi? De funderingarna tog vi sedan med oss in i studion.

Första smakprovet från skivan är singeln Sommaren med congas och körer. En låt som lämpligt nog släpps innan sommaren. 

– Bara tanken på en sommarsingel är egentligen fjantig. I så fall ska det ju vara en sommarplåga som Bailando. Jag tycker att vi har några låtar som går att dansa till, men inte tillräckligt många för att fylla Ullevi. 

Han säger att det är »en ingrediens i vår musik som saknas«, men som till exempel Håkan Hellström och Lars Winnerbäck har.

– Jag tror att vi är för lågmälda i vårt sätt. Vi är mer som ett nattsamtal än ett party.

Ända sedan Bo Kaspers Orkester slog igenom i början av nittiotalet med sin avslappnade blandning av cocktail-jazz och svensk visa har kvartetten dragits med stämpeln »Svensson-band«, »musik som folk som inte lyssnar på musik lyssnar på«, en sval jazzpop för mellanmjölkens land. Trots utsålda turnéer och miljontals sålda album är det en stämpel som vägrar försvinna. Bo Sundström säger att de nu har förlikats med tanken att de aldrig kommer att bli ett hippt band.

– För flera år sedan fanns tankar att försöka göra oss fränare än vad vi är, kanske klä oss annorlunda. Men det funkade inte. Vi har kommit fram till att vi inte ska bry oss om det. Vi ska skriva bra låtar och bra texter, det är vår grej.

Bo Sundström säger att eftersom han själv och Mats Schubert, som spelar keyboard, kommer från Norrbotten känner de en skepsis mot att vara hippa.

– Det är en lantismentalitet som jag vet att många har. Det kan bli som en rädsla: hur länge ska vi orka vara hippa? Innerst inne vet vi ändå att vi inte är det.

När plattan släpps i höst ger sig Bo Kaspers Orkester ut på en rejäl höst­turné. I sommar blir det även ett fåtal spelningar. Bo Sundström vill inte ens kalla det för en sommarturné. 

– Men det blir för tradigt att inte spela på sommaren. Vi spelar mer eller mindre konstant även om vi inte är ute på turné. Jag var med familjen på skidsemester på ett litet ställe utanför Piteå tidigare i år. Jag tog med gitarren och körde på after skin. Det var mycket roligare för mig än att lyssna på andra trubadurer, säger Bo Sundström med ett skratt.

Är det lika kul att hålla på i dag som när ni började?

– Det är roligare i dag! Man växer upp och släpper saker. Som att jag kommit fram till att det vi gör duger. Ibland är det riktigt begåvat, det duger till och med jäkligt bra! Det har jag insett, och då blir allt otroligt mycket roligare. Jag tycker ju att det vi gör med gruppen är skitbra. Men om jag ändå försöker ställa mig utan­för det hela så, jo, vi är rätt begåvade.

Bli den första att tycka till!
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket, Socialstyrelsen.
ARBETSMILJÖNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Systemet skapar stora arbetsmiljöproblem och stora risker för doktorandernas rättssäkerhet, sägs det i skrivelsen.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.