... inte intressanta för vårt fack

DEBATT: INSÄNT2003-12-18

I nr 8 av Statstjänstemannen den 8/6-01 besvarar Johan Tengblad (förhandlingschef ST) frågan om vad ST gör för att återställa ”statarnas” pensionsnivå med de cirka 10–15 procents sänkning som ”sparbetingen” under 1990-talet åsamkade oss.

STs svar var väntat. ”Statarnas” pensionsbekyrmmer är inte intressanta för vårt fack. Blir alldeles för dyrt tycker ST (trots att det inte rör sig om några hissnande belopp). I stället hänvisar ST oss till att själva försöka påverka politikerna t ex vid valet år 2002. Man frågar sig vad vi egentligen ska ha fackföreningen till om inte för att hjälpa oss???

Nej, nu är det dags för ST att med kraft agera för oss! Att andra fack inte gjort något åt saken – som ST anger som argument – är inget skäl för ST att ligga stilla i denna fråga. ST påpekar även att det krävs ett nytt riksdagsbeslut för en ändring något som ST säger sig möjligen kunna kräva.

Som bekant hör det inte till ovanligheterna att facken ”beställer” lagändringar som sedan ”expedieras” av regering och riksdag.

I detta fall vilar det ett alldeles särskilt ansvar på den sittande regeringen eftersom det numera är officiellt bekräftat att bakom den ekonomiska krisen i början av 1990-talet låg cirka 30 års överbudspolitik.

Bästa ”statarkompisar”, skriv, ring och stöt på allt vad Ni kan i alla instanser där det kan tänkas göra nytta! Att tiga har aldrig lönat sig! Men det är bråttom! Makten väntar så gärna av skäl som vi alla förstår!!

Anton Alexander

Svar:

Du har helt rätt, Anton, det har aldrig lönat sig att tiga! Så därför är din uppmaning till ”statarkompisarna” också rätt:

Tycker man att detta ska rättas till så ska man stöta på allt man kan. Och det gäller ju alla pensionärer, inte bara ”statspensionärerna”.

Eftersom riksdag och regering bestämmer, så är ett bra sätt att stöta och nöta på de politiska partierna.

Johan Tengblad

Förhandlingschef, ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA