"Inte okej stödja osjyst konkurrens"

KOLLEKTIVAVTAL2013-05-24

Det uppmärksammade callcenterföretaget i Fränsta fick ett statligt bidrag, trots att det saknade kollektivavtal. STs ordförande Britta Lejon tycker att det är fel att staten bidrar till osjyst konkurrens.

I dag avbryter Unionen sin strejk på callcenterföretaget Focus CRS i Fränsta i Ånge kommun eftersom ägaren meddelat att företaget läggs ned.

Därmed kan inte Unionen längre kräva kollektivavtal för sina medlemmar på företaget. Länsstyrelsen i Västernorrland har beviljat Focus CRS ett regionalt bidrag till företagsutveckling.

– Hittills har vi betalat ut 411 000 kronor av totalt en beviljad miljon, säger Margit Bäckman på länsstyrelsens näringslivsenhet.

Så snart myndigheten har bevis för nedläggningen kommer den att återkräva pengarna. Men det har uppstått debatt om rimligheten i att staten subventionerar företag som saknar kollektivavtal.

STs ordförande Britta Lejon beklagar att staten inte ställer högre sociala och etiska krav.

– Jag tycker inte det är okej att skattemedel används till att subventionera företag som faktiskt ägnar sig åt osjyst konkurrens. Staten biter sig själv i svansen. I långa loppet finns inga vinnare på det, säger hon.

Hon tycker att statliga bidrag endast borde betalas ut till företag med kollektivavtal.

– Ja, jag kan inte se några undantag. Jag har ännu inte hört några goda argument för det, säger Britta Lejon.

Focus CRS ansökte även om ett sysselsättningsbidrag hos Tillväxtverket. Där fick företaget avslag eftersom ansökan var ofullständig.

I riksdagen i dag, fredag, fick näringsminister Annie Lööf frågan av Jonas Sjöstedt (V) om regeringen kommer att se över regelverket för utdelning av statliga bidrag, så att kollektivavtal blir ett krav.

Annie Lööf svarade att ”kollektivavtalsliknande villkor” redan gäller som krav för sysselsättningsbidrag som går till anställningar. Däremot saknas samma krav för beviljande av regionalt bidrag till företagsutveckling, för inventarier, lokaler och liknande. Annie Lööf hade inga planer på att ändra det nuvarande regelverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA