Risken för sjukskrivning är inte högre hos offentliga än privata arbetsgivare, enligt Försäkringskassans nya analys. Att sjukfrånvaron är högre inom kommuner och landsting förklaras med att det jobbar en högre andel kvinnor inom offentlig sektor.
Bild: Mostphotos
Risken för sjukskrivning är inte högre hos offentliga än privata arbetsgivare, enligt Försäkringskassans nya analys. Att sjukfrånvaron är högre inom kommuner och landsting förklaras med att det jobbar en högre andel kvinnor inom offentlig sektor.

Inte större sjukrisk i offentlig sektor

ARBETSMILJÖ2018-03-15

Skillnader i personalsammansättning, som större andel kvinnor, förklarar att sjukskrivningstal skiljer sig mellan privat och offentlig sektor, enligt en analys från Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassans statistik är sjukfrånvaron betydligt högre inom kommuner och landsting än inom det privata näringslivet. Men om man tar hänsyn till personalsammansättningen är risken för sjukskrivning inte högre hos offentliga än privata arbetsgivare, enligt Försäkringskassans nya analys. Framförallt förklarar det faktum att offentlig sektor har en högre andel kvinnor och fler som arbetar i kontaktyrken en stor del av skillnaden.

”Det är inte en verksamhets driftsform som är avgörande för antalet sjukskrivningar. Däremot har stora arbetsgivare högre sjukfrånvaro än små arbetsgivare”, kommenterar analytikern Ulrik Lidwall vid Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Längden på sjukfallen skiljer sig inte mellan stora privata företag och offentliga arbetsgivare. Stora arbetsgivare har fler sjukskrivningar, men tidigare återgång i arbete. Företag med färre än 50 anställda har färre sjukskrivningar, men de som blir sjuka löper en större risk för längre sjukskrivning och att inte återgå till ordinarie arbete, enligt Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA