Internutredare ska inte granska chefer

FÖRSÄKRINGSKASSAN2015-03-09

Försäkringskassans internutredare ska inte längre granska höga chefer i myndigheten. De får inte heller starta utredningar utan dokumenterade chefsbeslut.

Försäkringskassans internutredare låg bakom den granskning som förra våren ledde till kommunikationschefens avgång efter avslöjanden om jäv. Men nu har Försäkringskassan beslutat att granskningar som gäller höga chefer ska hanteras på annat sätt. Det nya arbetssättet innebär att granskningar bara får genomföras efter ett formellt och dokumenterat beslut av rättschefen eller chefen för avdelningen för verksamhetsjuridik.
Och handlar misstankarna om en hög chef eller någon av internutredarna själva ska utredningen lämnas över till internrevisionen eller till en annan myndighet. Beslutet bygger på en översyn som rättschefen Eva Nordqvist gjort. Hon motiverar förändringen med att det annars, på grund av lojalitetsband eller rädsla för repressalier, kan ifrågasättas om utredningen varit objektiv.
Men själva beslutet att granska en hög chef ska fattas av en annan hög chef. Kan inte risken för olämpliga lojalitetsband vara ännu större med en sådan ordning?
– Man får helt enkelt lita på att rättsavdelningen och chefen kan förhålla sig objektiv i den situationen, säger Eva Nordqvist. Och det ska ske efter samråd med medarbetarna. Jag tror att när det gäller höga chefer gör man hellre en granskning för mycket än en för lite.
De flesta utredningar rör vanliga handläggare, vars arbete följs upp i omfattande efterkontroller. Försäkringskassan har som mål att kontrollera 10-15 procent av medarbetarna varje år. Upptäckta fel kan i slutändan leda till en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd. Nu ska beslut om även sådana internutredningar ske på formella grunder och dokumenteras. Försäkringskassan ska också göra skriftliga handledningar för chefer för att göra processen mer likformig i hela myndigheten. Man ska även göra en skriftlig vägledning för medarbetare som utreds.
– Den nya ordningen blir bättre, tydligare och i någon mån rättssäkrare för de anställda, anser Eva Nordqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA