Ja till ny myndighet

SKATTEUTSKOTTET2003-10-20

Skatteutskottets majoritet säger ja till regeringens förslag att inrätta en ny skattemyndighet från den 1 januari 2004.

Skatteverket blir namnet på den nya myndigheten som ska ersätta Riksskatteverket och de nuvarande tio skattemyndigheterna.

Den nya myndigheten blir en förvaltningsmyndighet för hela skatteförvaltningen med skattekontor i olika regioner och ett huvudkontor i Solna.

Kronofogdemyndighetens organisation är inte färdigutredd ännu, men skatteutskottets majoritet anser att den ska ingå i den nya Skattemyndigheten.

Från ST-Skatts sida är man positiv till organisationsförändringen:

– Den löser upp de geografiska hindren som finns nu. Det blir lättare att flytta material dit där det finns kompetens, säger ST-Skatts ordförande, Gun Kempe.

I en reservation förklarar moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna att de inte anser att Skattemyndigheten ska bli centralmyndighet för kronofogdemyndigheterna.

Centerpartiet vill skjuta upp beslutet ett år tills det blir klart med kronofogdemyndigheternas organisation.

Riksdagen väntas fatta ett beslut om den nya skattemyndigheten den 30 oktober.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA