Annons:
Nitton av de tjugotvå nominerade till årets Augustpriser. Priset delas ut 27 november.Bild:Sören Andersson
litteratur
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Jackpot bli nominerad till Augustpriset

På Augustgalan 27 november utses årets bästa svenska böcker. Då får vi också veta vilka som inte vann. Samtidigt satsar allt fler litterära tävlingar på att öka uppmärksamheten för alla de nominerade författarskapen.

Klas Östergren, prisad författare och ledamot av Svenska Akademien, har aldrig vunnit Augustpriset. Kanske är turen kommen i år, då han är nominerad för romanen I en skog av sumak. Hans tidigare nominering, för Gangsters 2005, fick en något oväntad konsekvens:

”Jag kan trösta båda andra och mig själv med att har du varit nominerad så tror folk tio år senare att du har vunnit priset, det är väldigt trevligt”, sade författaren till Sveriges Radios Kulturnytt när årets nomineringar tillkännagavs i oktober.

Klas Östergrens godmodiga konstaterande väcker en intressant frågeställning: är det så att nomineringarna till prestigefulla litterära priser tillmäts allt större vikt? Om det nu går att tävla i litteratur – vilket det görs hela tiden – kanske utmärkelsen som sådan inte betyder allt.

Att allt fler litterära priser försöker skapa uppmärksamhet för en större skara författare är otvivelaktigt. En del satsar på upptrappning; ta exempelvis Man Booker-priset, Augustprisets förlaga, som först offentliggör en ”long list”, långa listan, med tretton namn, för att sedan skala ned de nominerade till sex författare när den korta listan presenteras.

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts och ordförande i Svenska Förläggareföreningen som delar ut Augustpriset, bekräftar att man arbetar hårdare för att lyfta även de nominerade böckerna.

– De senaste åren har Förläggare­föreningen lagt väldigt mycket krut på att få mer uppmärksamhet kring nomineringarna, så att det inte ska vara ”the winner takes it al”«, säger hon.

Att öka intresset från medierna är en metod, liksom att nå ut till läsarna så tidigt som möjligt. De senaste åren har de nominerade böckerna därför inte längre enbart presenterats på en sluten presskonferens, utan vid ett publikt evenemang på kvällstid, komplett med vinbiljetter och författarsigneringar.

Det är viktigt att agera snabbt, eftersom det bara är en knapp månad mellan nomineringar och prisgala – där­efter tillfaller rampljuset och kassaklirret vinnarna, menar Eva Gedin.

Innebär en vinst alltid en större försäljning än att vara nominerad, oavsett bok?

– Ja, så är det faktiskt. Jag minns när Per Olov Enquist vann priset för Ett annat liv: »Nu kan man räkna med att få en bra kommande försäljning«, sade han då.

Utöver prissumman på 100 000 kronor innebär ett Augustpris allt från en femdubbling till en tiodubbling av upplagan, uppskattar Eva Gedin. För en nominerad bok är en försäljningsskjuts möjlig men inte given, men författarna kan ändå se fram emot effekter i form av fler framträdanden, stipendier och något att lägga till sitt cv som draghjälp vid en utlandsförsäljning.

Den som har överlägset störst erfarenhet av att bli nominerad till August­priset är författaren och illustratören Eva Lindström. Hon, som har varit nominerad tolv gånger, håller dock inte med Klas Östergren om att nomineringar sammanblandas med vinst.

– Jag tycker att de som jag pratar med om det här, och de är ju inte jättemånga, de är medvetna om att det är nominerad som jag har varit.

Första gången som Eva Lindström var aktuell för Augustpriset kändes det »”onstigt, förvånande och roligt”. Tredje, sjätte, åttonde gången, och så vidare, var känslorna delade.

– Jag känner mig lite som en kuf… som att folk gömmer sig bakom en pelare och suckar när de ser mig.

Varför skulle de gömma sig?

– Ja, att det blir tjatigt, »där kommer hon dragande igen!«

Du tror inte att de kan vara avundsjuka?

– Nej. De tänker nog »stackars människa«. Att det är ett hopplöst företag.

Nåja, det har blivit vinst för henne också, 2013, för illustrationerna i Snöret, fågeln och jag, som är skriven av Ellen Karlsson. Särskilt stor skillnad innebar det inte att vinna, tycker Eva Lindström – halva prissumman kom till nytta förstås och en och annan intervju blev det. Men det var mest Ellen som fick ta den smällen, säger hon och ursäktar sig:

– Jag vet att jag låter som världens gnällspik, men jag tycker faktiskt att det är jättekul att bli nominerad. Det har betytt något för mina böcker. Samtidigt vill jag inte tänka på sådant. Jag vill tänka på jobbet, på vad jag ska hitta på härnäst.

Men vad tänker du när du ser din Augustprisstatyett?

– Det var väl som sjutton! tänker jag. Jag är rätt nöjd med den ändå.

Vilka som får med sig statyetter hem 27 november återstår att se, men för dem som våndas har författarveteranen Klas Östergren ännu ett trösterikt tips:

– Det jag har lärt mig efter mina 45 år i branschen är att ta ut alla segrar i förskott.

Bli den första att tycka till!
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.