Annons:
Nitton av de tjugotvå nominerade till årets Augustpriser. Priset delas ut 27 november.Bild:Sören Andersson
litteratur
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Jackpot bli nominerad till Augustpriset

På Augustgalan 27 november utses årets bästa svenska böcker. Då får vi också veta vilka som inte vann. Samtidigt satsar allt fler litterära tävlingar på att öka uppmärksamheten för alla de nominerade författarskapen.

Klas Östergren, prisad författare och ledamot av Svenska Akademien, har aldrig vunnit Augustpriset. Kanske är turen kommen i år, då han är nominerad för romanen I en skog av sumak. Hans tidigare nominering, för Gangsters 2005, fick en något oväntad konsekvens:

”Jag kan trösta båda andra och mig själv med att har du varit nominerad så tror folk tio år senare att du har vunnit priset, det är väldigt trevligt”, sade författaren till Sveriges Radios Kulturnytt när årets nomineringar tillkännagavs i oktober.

Klas Östergrens godmodiga konstaterande väcker en intressant frågeställning: är det så att nomineringarna till prestigefulla litterära priser tillmäts allt större vikt? Om det nu går att tävla i litteratur – vilket det görs hela tiden – kanske utmärkelsen som sådan inte betyder allt.

Att allt fler litterära priser försöker skapa uppmärksamhet för en större skara författare är otvivelaktigt. En del satsar på upptrappning; ta exempelvis Man Booker-priset, Augustprisets förlaga, som först offentliggör en ”long list”, långa listan, med tretton namn, för att sedan skala ned de nominerade till sex författare när den korta listan presenteras.

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts och ordförande i Svenska Förläggareföreningen som delar ut Augustpriset, bekräftar att man arbetar hårdare för att lyfta även de nominerade böckerna.

– De senaste åren har Förläggare­föreningen lagt väldigt mycket krut på att få mer uppmärksamhet kring nomineringarna, så att det inte ska vara ”the winner takes it al”«, säger hon.

Att öka intresset från medierna är en metod, liksom att nå ut till läsarna så tidigt som möjligt. De senaste åren har de nominerade böckerna därför inte längre enbart presenterats på en sluten presskonferens, utan vid ett publikt evenemang på kvällstid, komplett med vinbiljetter och författarsigneringar.

Det är viktigt att agera snabbt, eftersom det bara är en knapp månad mellan nomineringar och prisgala – där­efter tillfaller rampljuset och kassaklirret vinnarna, menar Eva Gedin.

Innebär en vinst alltid en större försäljning än att vara nominerad, oavsett bok?

– Ja, så är det faktiskt. Jag minns när Per Olov Enquist vann priset för Ett annat liv: »Nu kan man räkna med att få en bra kommande försäljning«, sade han då.

Utöver prissumman på 100 000 kronor innebär ett Augustpris allt från en femdubbling till en tiodubbling av upplagan, uppskattar Eva Gedin. För en nominerad bok är en försäljningsskjuts möjlig men inte given, men författarna kan ändå se fram emot effekter i form av fler framträdanden, stipendier och något att lägga till sitt cv som draghjälp vid en utlandsförsäljning.

Den som har överlägset störst erfarenhet av att bli nominerad till August­priset är författaren och illustratören Eva Lindström. Hon, som har varit nominerad tolv gånger, håller dock inte med Klas Östergren om att nomineringar sammanblandas med vinst.

– Jag tycker att de som jag pratar med om det här, och de är ju inte jättemånga, de är medvetna om att det är nominerad som jag har varit.

Första gången som Eva Lindström var aktuell för Augustpriset kändes det »”onstigt, förvånande och roligt”. Tredje, sjätte, åttonde gången, och så vidare, var känslorna delade.

– Jag känner mig lite som en kuf… som att folk gömmer sig bakom en pelare och suckar när de ser mig.

Varför skulle de gömma sig?

– Ja, att det blir tjatigt, »där kommer hon dragande igen!«

Du tror inte att de kan vara avundsjuka?

– Nej. De tänker nog »stackars människa«. Att det är ett hopplöst företag.

Nåja, det har blivit vinst för henne också, 2013, för illustrationerna i Snöret, fågeln och jag, som är skriven av Ellen Karlsson. Särskilt stor skillnad innebar det inte att vinna, tycker Eva Lindström – halva prissumman kom till nytta förstås och en och annan intervju blev det. Men det var mest Ellen som fick ta den smällen, säger hon och ursäktar sig:

– Jag vet att jag låter som världens gnällspik, men jag tycker faktiskt att det är jättekul att bli nominerad. Det har betytt något för mina böcker. Samtidigt vill jag inte tänka på sådant. Jag vill tänka på jobbet, på vad jag ska hitta på härnäst.

Men vad tänker du när du ser din Augustprisstatyett?

– Det var väl som sjutton! tänker jag. Jag är rätt nöjd med den ändå.

Vilka som får med sig statyetter hem 27 november återstår att se, men för dem som våndas har författarveteranen Klas Östergren ännu ett trösterikt tips:

– Det jag har lärt mig efter mina 45 år i branschen är att ta ut alla segrar i förskott.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.