Annons:
FAS 3
Debatt
2 kommentarerTyck till!

Jag känner mig uppskattad på Fas 3-jobbet

Skribenten känner inte igen sig i beskrivningen av hur det är att vara arbetssökande och befinna sig i Fas 3.

Jag känner inte igen mig i den rådande beskrivningen av arbetssökande som befinner sig i arbetsmarknadsåtgärden Fas 3. Jag känner mig varken gammal, lågutbildad eller särskilt funktionshindrad. Det beror på ju på vad man ska jobba med och vilka krav som ställs. Har man ont i en kroppsdel kan man ju försöka få ett jobb där just den delen inte belastas för mycket, eller så kan man anpassa arbetsplatsen. Det går ju att se på människor på två olika sätt. Antingen som problem eller som oanvända resurser.

När jag jobbar på min Fas 3-plats känner jag mig uppskattad. Det jag gör har blivit ett litet lyft för verksamheten och jag har kunnat ta tag i projekt som legat nere på grund av tidsbrist. Jag har blivit en tillgång.

Det händer att jag gör tillfälliga jobb och då blir jag ju en vanlig betald anställd. Då är jag varken funktionshindrad eller »utklassad«. Så det är väl kanske arbetsmarknadspolitiken som behöver en jobbcoach och ett syssel­sättningsbidrag. För den politiken verkar vara väldigt lågpresterande.

En gång när jag utförde mitt betalda jobb träffade jag en föreningsordförande som sade: »Du vet vi har en sån där från Arbetsförmedlingen och det kostar ju inget...« Det är väl där sanningen ligger egentligen.

Friska viljor!

Inlagt av Kaela sön, 05/01/2011 - 21:56
Vad glad jag blir att läsa detta.
Jag tror nämligen att det är många som trivs på sin FAS3 plats.
Den Frivilligcentral där jag arbetar som samordnare har fem personer i FAS 3 projektet och de gör alla ovärderliga insatser för utsatta människor - och får precis som du - jobba då det behövs till marknadsmässig lön.
Jag är medveten om att det finns anordnare som utnyttjar detta projekt - men jag tror de flesta gör så gott de kan.
Tack för att du skrev!
Inlagt av 40+ tors, 03/10/2011 - 20:18
Första gången jag läste "Friska viljors" insändare så tyckte jag att människan talade i gåtor, men ju fler gånger jag läste så förstod jag. Jag känner inte heller igen mig i att fas 3:are är "äldre och funktionshindrade", som bl.a. arbetsmarknadsministern påstår, och därför känns det väldigt förnedrande när man i allmänhet och även på min fas 3:plats tror att jag arbetstränar. Det ses ned på oss. Dessutom var det ett brett spann i åldrarna 40-80-talister i min fas 3:grupp på AF. Många fas 3:are är välutbildade men det kan variera. Många skulle dock behöva få sina kunskaper uppdaterade i denna idag konkurrerande arbetsmarknad.

Jag kan bara gratulera dig till att du tycks trivas på din fas 3:plats! Du har haft tur, hoppas att det leder till en anställning eller SAS-anställning alt. Nystartsjobb för dig. Många fas 3:are sitter på Jobbfabriker och gör ingenting, medans andra fas 3:are får jobba häcken av sig. Båda är fel, men ingen gör något. Som fas 3:are FÅR man enligt AF göra ordinarie jobb,(det gör jag), även om det inte står så i reglerna! Det vet alla arbetsförmedlare om.

Jättetråkigt är det också när jag ringde till ST:s a-kassa för att få råd i en sak och där man sedan påstår att jag inte är medlem i facket för att jag bara betalar grundavgiften. Är man inte medlem då? Det trodde jag. Det kändes väldigt ledsamt att höra, speciellt när jag har varit medlem i facket i ca 20 år. Men det är korrekt att vi fas 3:are inte har några fackliga rättigheter alls.

Jag antar att du har dina tillfälliga jobb hos en arbetsgivare, inte hos din anordnare, för det får man inte.

VARAKTIG SAMHÄLLSNYTTIG SYSSELSÄTTNING, som det heter, skall pågå två år i taget och har man otur så kan man få vara kvar i denna återvändsgränd som fas 3:are ända till pension (sade en arbetsförmedlare), om man har otur. Det är jättetråkigt när man måste vara på en fas 3:plats och veta att det aldrig någonsin kommer att leda till ett jobb eller till nya kontakter.

Vi fas 3:are ses ofta som en massa, en fårskock, som inte har några viljor och vyer. Vi ses inte som individer. Det är hemskt tråkigt.


När ska en långtidsarbetslös fas 3:are hinna söka jobb egentligen?, när han/hon är hos en anordnare hela dagarna. När ska det ges utrymme för det? Det är frustrerande att känna att man inte hinner eller orkar söka jobb. Att söka jobb är sågottsom ett heltidsarbete. Att tro att vi arbetslösa bara skulle ligga på sofflocket är helt fel! Därför måste vi knega hos en anordnare för 65 % av a-kassan.
Vi fas 3:are kommer längre och längre ifrån arbetsmarknaden och vi mår sämre och sämre.

Det borde ha varit fler som tycker till här, men funktionen verkar tyvärr inte ha fungerat på flera dagar. Ämnet är brännhett.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, ska nu Statistiska centralbyrån, SCB, successivt avsluta samarbetet. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, vice ordförande för ST inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, rapporterar SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Utredningen ska vara klar om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.