"Jag var beredd att jobba gratis"

FÖRDJUPNING2004-01-21

27-åriga Anna Gawrys är samhällsvetare och arbetar på Länsstyrelsen i Skåne med jämställdhets- och integrationsfrågor samt barns rättigheter. Hon har undersökt jämställdheten bland idrottslärare i Skåne och kvinnornas ställning i den privata sektorn i länet – där finns bara två kvinnliga VDar. Just nu planerar hon en konferens om våld mot kvinnor.

Men jobbet är tillfälligt, en praktikplats.

– Jag visste inte ens om jag skulle få lön. Jag var beredd att jobba gratis, för jag vill inte gå hemma, säger hon. Och i det här arbetet får jag användning för min kompetens.

Anna Gawrys har, parallellt med svenskstudierna, sökt hundratals jobb sedan hon kom från Polen till Sverige för två och ett halvt år sedan. Utan resultat. Praktikplatsen är viktig för att få kontakter och för att använda och förbättra språket, säger hon. Men förhoppningen är att livet ska se annorlunda ut om fem år.

– Då vill jag ha ett jobb och ett normalt liv, med ekonomisk trygghet. Jag vill gärna arbeta med samhällsfrågor och organisationsutveckling, som min magisteruppsats handlade om.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA