JämO kräver skärpning

JÄMO2005-04-22

JämO anser att myndigheter och statliga bolag måste skärpa sig för att få en jämställd rekrytering. Jämställdhetsplaner följs inte upp och könsuppdelningen är stereotyp, visar en granskning.

JämO har granskat elva statliga företag och lika många myndigheter med tillsynsansvar.

I företagen där det finns många tekniska yrken dominerar ofta männen, medan kvinnorna dominerar på myndigheterna där det finns många administratörer och handläggare.

Både företagen och myndigheterna säger sig ha svårt att rekrytera personal av det underrepresenterade könet. Det kan enligt JämO bero på att de inte tillräckligt har sett över alla steg i rekryteringsprocessen: kravprofilen, annonsen och anställningsintervjun.

Könsuppdelningen förstärker stereotypa föreställningar och hindrar en utveckling mot jämställdhet, kommenterar Dennis Kullman på JämO.

De myndigheter som granskats är Naturvårdsverket, Räddningsverket, Högskoleverket, Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Statens institutionsstyrelse, Finansinspektionen, Konkurrensverket, Folkhälsoinstitutet, Lotteriinspektionen och Kemikalieinspektionen.

Enligt JämO uppvisar myndigheterna genomgående brister när det gäller att sätta upp målsättningar och konkreta åtgärder för sitt jämställdhetsarbete.

Bara tre myndigheter har utvärderat föregående års jämställdhetsplan.

Det råder också en allmän begreppsförvirring kring begreppen lika och likvärdigt arbete. Bedömningen av vad som är likvärdigt arbete är ofta snäv.

Samtliga myndigheter fick göra kompletteringar av sina lönekartläggningar innan JämO blev nöjd.

De statliga företag som granskats är Luftfartsverket, Sjöfartsverket, Svenska Kraftnät, Lernia, Teracom, Svenska spel, Provnings- och forskningsinstitutet, Vin- och sprit, Vasakronan och Rymdaktiebolaget.

Samtliga företag har enligt JämO integrerat jämställdhetsarbetet i ledningssystemet, budgetarbetet och i andra dokument.

Över hälften av dem gör inte någon utvärdering av föregående års jämställdhetsåtgärder. Men de har å andra sidan tydliga mål för jämställdhetsarbetet och de konkreta åtgärderna är mätbara.

Löneskillnader förklaras genomgående med att kvinnorna är yngre och nyanställda och att de rekryteras internt till chefsbefattningar. Männen sägs ha längre erfarenhet, högre och specifik kompetens och löner som påverkas av marknaden. Tidigare chefskap anges också som en förklaring till mäns högre löner.

Läs rapporterna på www.jamombud.se

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA