Jämo vann barnmorskemål

ARBETSDOMSTOLEN2003-12-11

Barnmorskan Kristina Persson könsdiskriminerades vid en tjänstetillsättning. Hon tilldöms 50 000 kronor från landstinget i Västmanland.

Enligt Arbetsdomstolens dom hade Kristina Persson de bästa meriterna för det arbete hon sökte vid familjeenheten i Arboga. Men hon var gravid, och jobbet gick till en nyutexaminerad barnmorska.

AD konstaterar att man inte säkert kan slå fast att landstingets handlande berodde på att Kristina Persson väntade barn, men ”det framstår som antagligt” att så var fallet, och det räcker.

Domstolen lutade sig mot EGs likabehandlingsdirektiv och EG-domstolens praxis: Det är otillåten könsdiskriminering att förbigå någon vid en anställning på grund av graviditet. Eftersom bara kvinnor kan missgynnas på grund av havandeskap handlar det om direkt diskriminering, och då behöver man inte jämföra kvinnan med en man för att konstatera diskriminering.

JämO, som drivit ärendet, applåderar domen.

– Det är naturligtvis glädjande att Kristina Persson fått upprättelse. Det är även ett betydelsefullt framsteg för jämställdhetsarbetet i en viktig principfråga, säger JämO Claes Borgström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA