Jämställdhet bör redovisas

TCO2003-07-30

De som styr placeringarna av våra pensionspengar måste bli aktiva ägare och placera i långsiktigt starka företag, anser professor Christian Berggren.

I en rapport till TCO kritiserar Christian Berggren från Linköpings universitet de svenska företagens strävan mot uppköp och fusioner, börskursbaserade belöningssystem och den starka tilliten till marknadsanalytiker. Fusioner misslyckas i två fall av tre, men drivs fram av marknadsanalytikerna och företagsledningarna som ofta är de enda vinnarna. Belöningssystemen för ledningen premierar inte heller långsiktig och hållbar tillväxt, anser han.

Följden blir sprickande börsbubblor och sämre grund för välfärden. En annan trend som Christian Berggren varnar för är de många utländska uppköpen av svenska företag. Det finns många exempel på att jobb försvinner när ägande och huvudkontor flyttar utomlands.

Christian Berggrens slutsats är att svenska folket via AP-fonderna måste ta ett större ägaransvar för näringslivets utveckling. Fondstyrelserna behöver investera i kunskap och bara satsa i bolag och branscher som man vet något om.

– Fondstyrelsen ska vara en sparringpartner till ledningen, säger Christian Berggren.

Men då måste också de politiskt beslutade placeringsreglerna för pensionsfonderna ändras. I dag är det inte möjligt att ta ett långsiktigt ägaransvar, då målet är högsta möjliga avkastning och reglerna begränsar ägandet i svenska företag.
Frågan ska diskuteras på TCO-kongressen i juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA