Jämställdhet ska prägla förvaltningen

JÄMSTÄLLDHET2015-01-22

Jämställdhetsintegrering blir det nya nyckelordet för statsförvaltningen. I en debattartikel beskrivs hur regeringen ska lyfta jämställdheten i Sverige och i staten.

I en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar statsminister Stefan Löfvén och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, båda S, hur regeringen ska gå vidare med en feministisk politik för ökad jämställdhet:

”Sveriges nya regering går nu vidare med att bygga upp världens första jämställda statsförvaltning och vi ger jämställdhetspolitiken en mycket större tyngd också i regeringskansliet. Redan nu står det klart att det nya regeringskansliet är helt jämställt vad gäller kvinnor och män på de politiskt tillsatta posterna och tjänsterna. Tack vare en medveten utnämning och rekrytering är lika många kvinnor som män statsråd, statssekreterare och politisk sakkunniga”, skriver de två statsråden.

Enligt artikeln ska en särskild styrgrupp bildas inom regeringskansliet för att jämställdhetsfokus ska avspeglas i regeringens samlade arbete. Alla departement ska få i uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering i all verksamhet. Det innebär att beslut inom alla politikområden ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv. Samtidigt ska arbete med jämställdhetsbudgetering inledas.

Ett utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering, JiM, har sedan tidigare inletts i 18 myndigheter. Nu ska lärdomarna från JiM spridas till fler myndigheter och satsningen utvidgas till att omfatta 41 myndigheter, däribland Försäkringskassan och Skatteverket. Myndigheterna ska redovisa sitt arbete med JiM under 2015–2018 för att bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen. Varje myndighet ska beskriva på vilket sätt jämställdhet kan integreras och bli en del av myndighetens ordinarie verksamhet, exempelvis i myndig­hetens styrprocesser, skriver Stefan Löfvén och Åsa Regnér:

”Vår starka övertygelse är att politiken måste fortsätta att driva jämställdhetsarbetet framåt. Vi vill ha en jämställdhetspolitik som speglar det samtida Sverige och alla som bor i vårt land. Det är inte en fråga som löser sig av sig självt. Därför kommer regeringen att prioritera reformer som leder till ökad jämställdhet i kommande budgetpropositionen och i den ändringsbudget vi lägger redan i vår.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA