Göteborg är platsen för den nya Jämställdhetsmyndigheten som invigs idag.
Bild: Mostphotos
Göteborg är platsen för den nya Jämställdhetsmyndigheten som invigs idag.

Jämställdhetsmyndigheten invigs i dag

JÄMSTÄLLDHET2018-01-12

Den nya Jämställdhetsmyndigheten, som i dag invigs i Göteborg, är en viktig pusselbit i regeringens arbete för ökad jämställdhet, skriver statsminister Stefan Löfven och jämställdhetsminister Åsa Regnér i en gemensam debattartikel.

Den nya jämställdhetsmyndigheten lokaliseras till Angered i nordöstra Göteborg och Lena Ag är generaldirektör.

”Jag vill egentligen inte peka ut något område som mer viktigt än något annat, men vi kommer att fokusera mycket på mäns väld mot kvinnor och hedersrelaterat våld”, säger Lena Ag till lokalradion P4 Göteborg.

Jämställdhetsmyndigheten ska enligt regeringens beslut ha totalt 75 anställda.

Sverige har kommit en bra bit i jämställdhetsarbetet, skriver Stefan Löfven och Åsa Regnér, båda S, i sin debattartikel i Göteborgs-Posten idag:

”Nu samlar vi kunskap och ansvar för jämställdhetspolitiken hos en myndighet. Arbetet blir mer fokuserat och effektivare. Myndigheten kommer att främja ett systematiskt, sammanhållet och effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken på alla nivåer i samhället, såväl nationellt som regionalt och lokalt. Den ska stödja andra statliga myndigheter i deras arbete och samla och sprida kunskap baserad på forskning och beprövad erfarenhet.”

Enligt debattartikeln har jämställdhetspolitiken hittills varit splittrad, med bristande möjligheter för uppföljning och samordning, därför att den varit fördelad på många myndigheter. Tillfälliga satsningar och projekt har fokuserat på vad som har varit möjligt att göra under en begränsad period, snarare än på vad som hade varit bäst att göra för att nå varaktiga resultat:

”Regeringen har redan gett den nya Jämställdhetsmyndigheten i uppgift att samla och sprida kunskap om sexuella trakasserier efter metoo. Myndigheten har även i uppdrag att se över viktiga jämställdhetsfrågor som tenderar att glömmas bort, till exempel funktionshindrade kvinnors ekonomiska situation”, skriver Stefan Löfvenn och Åsa Regnér.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA