Annons:
Gästkrönika
Krönika
AVJenny Aschenbrenner0 kommentarerTyck till!

Jenny Aschenbrenner: Trakasserande män agerar inte i ett vakuum

Vittnesmålen om sexuella trakasserier växer lavinartat i samband med #metoo, och att avslöja murkna arbetsklimat på arbetsplatser är nödvändigt. Men samma saker kommer att hända igen om inte hela den struktur som normaliserat en skillnad i människovärde mellan kvinnor och män rivs ned, skriver Jenny Aschenbrenner.
Jenny Aschenbrenner.Bild:Sara R Acedo

Hur kunde alla kvinnor veta och nästan alla män bli chockade? Vilket sorts samhälle skapar en offentlig hemlighet av den dignitet som #metoo blottlagt? Just nu verkar de flesta, i alla fall i offentligheten, vara överens om att det rör sig om en mansroll vars avarter accepterats alltför länge.

Men hur kommer ens vissa män på idén att med sådan systematisk envetenhet sabotera för kvinnor, på deras arbetsplatser?

Lavinen av vittnesmål från olika branscher inleddes av kvinnliga skådespelare. Bland deras hårresande berättelser fastnar jag för en detalj som återkommer i incident efter incident från olika inspelningar inom film och tv. Här är ett exempel:

”Han vägrade läsa emot när bilden låg på mig, kunde inte sina repliker och kunde börja garva mitt i scenen när jag hade replik och bara gå därifrån.”

Och ett till:

”Han vägrar att spela mot mig, så jag får ett blickriktnings-märke att spela mot i stället. Precis innan tagningen tar han bort blickriktningsmärket så att jag ska tappa fattningen.”

Skådespelarkolleger som vägrar att se sin kvinnliga motspelare i ögonen under en scen för att hindra henne från att upprätthålla sin professionalitet. Det är en listigt uttänkt härskarteknik som inte har något med sex att göra i den vanliga bemärkelsen av åtrå, längtan och begär, utan bara med sex som maktmedel.

Som ett sätt att trycka dit kvinnor just när de har som mest behov av professionalitet, ett sätt att undergräva deras yrkesrolls fundament och få dem att misslyckas.

Det är en impuls som föds ur det institutionaliserade nedvärderandet av kvinnors arbete som finns på hela den svenska arbetsmarknaden. Det handlar om sabotage av kvinnors yrkesliv, ett metodiskt nedmalande av kvinnor i deras professionella positioner. Det är en fråga om makt – om maktobalans och snedfördelade resurser mellan män och kvinnor.

Budskapet att kvinnors arbete är mindre värt än mäns, att deras prestationer och kompetens anses mindre viktiga, förs fram hela tiden. Det förs fram genom löneskillnaderna, det kommuniceras genom kvinnors lägre pensioner, genom glastaken som byggts ovanför kvinnors huvuden. Allt hänger ihop.

Att peka ut förövare och avslöja ruttna arbetsklimat på enskilda arbetsplatser är nödvändigt. Men samma saker kommer att hända igen om inte hela den ruttna struktur som normaliserat en skillnad i människovärde mellan kvinnor och män rivs ned. Vi kallar oss jämställda – men har fortfarande en arbetsmarknad som godtar att kvinnor missgynnas systematiskt när det kommer till befordringar och löneförhöjningar, trots att de i decennier presterat bättre än män i alla mätbara kategorier.

Det sänder signaler som plockas upp av enskilda män med dålig impulskontroll och usel kvinnosyn. De agerar inte i ett vakuum och för att få stopp på dem krävs en grundläggande förändring.

Jenny Aschenbrenner, frilansande kritiker och kulturjournalist

Bli den första att tycka till!
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anser inte att myndigheten har brutit mot lagen. Det framkom vid en utfrågning i riksdagens näringsutskott på torsdagen, rapporterar Ekot.
HögskolanNyhetDe tre huvudåtalade i rättegången om fusk i samband med högskoleprov har dömts till fängelse i mellan tre och ett halvt och sex år. Ytterligare sex personer har dömts för medverkan i fuskandet.
MigrationsverketNyhetAv de 11 745 ungdomar som i fjol ansökte om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen har mer än 5 200 personer fått bifall, enligt Migrationsverket.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
StatsförvaltningNyhetRiksdagen har röstat igenom Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som regeringspartierna S och MP har träffat med C och L innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
RegeringskanslietNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
ÖppenhetNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.