JK granskar om polisen begått brott

POLISEN2015-01-19

Anställda vid Polisen misstänks ha försökt ta reda på vem som lämnat ett tips till Ekot om det hemliga kvinnoregister som programmet avslöjade före jul. Nu har Justitiekanslern, JK, inlett en förundersökning.

I slutet av förra året avslöjade Ekot med hjälp av anonyma källor att Södertörnspolisen i Stockholm fört ett register över misshandlade kvinnor. Registret saknade tillstånd och innehöll kommentarer som ”mytoman”, ”knepig”, ”muslim”, ”förståndshandikappad” och ”krånglig”.

Nu misstänks anställda vid Polisen ha eftersökt källorna till nyheten, alltså vem eller vilka som har lämnat det anonyma tipset till Ekot. Att lämna ett anonymt tips är en rättighet för anställda på myndigheter som Polisen. Och att försöka ta reda på vem som lämnat ett tips är ett brott mot efterforskningsförbudet i grundlagen.

Efter en anmälan från Polisens internutredare har därför JK inlett en förundersökning. Enligt Ekot vill JK Anna Skarhed inte kommentera förundersökningen i nuläget.

Nya rikspolischefen Dan Eliasson välkomnar utredningen och säger att polisanställda naturligtvis ska kunna lämna information till media anonymt.

”Det måste vara ett kristallklart ja på den frågan. Ingen inom svensk polis ska efterforska källor. Då är man ute på helt fel väg. Svensk polis ska respektera de grundläggande fri- och rättigheterna, och gör det. Om det finns någon person som svajar på det är det utmärkt att det utreds omedelbart”, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA