JO: Intagna har rätt till dagsljus

KRIMINALVÅRDEN2015-11-17

Det är en rättighet för en intagen vid Kriminalvården att få vistas i rum med dagsljus där det är möjligt att se ut. Det slår Justitieombudsmannen, JO, fast i ett beslut och begär att Kriminalvården redovisar åtgärder.

Enligt JO är möjligheten för intagna att se ut genom fönstret i sitt bostadsrum och få en uppfattning av omgivningarna kan göra att en häktes- eller anstaltsvistelse blir mindre påfrestande och därmed kan motverka de negativa följderna av ett frihetsberövande. Enligt chefs-JO Elisabet Fura är det en grundläggande rättighet för intagna att placeras i ett bostadsrum där fönstret ger ett dagsljus som är normalt för årstiden, och där de intagna kan betrakta omgivningarna. Det bör även ses som en grundläggande rättighet att intagna på egen hand kan reglera inflödet av dagsljus i sitt bostadsrum. Det gäller också intagnas möjlighet att betrakta sin omgivning från en rastgård.

JOs beslut om ljusförhållanden på anstalt och i häkten bygger på ett eget initiativärende, efter besök förra hösten bland annat på häktena i Trelleborg och Jönköping. På båda ställena användes persienner, bland annat för att hindra att intagna skulle kunna ha kontakt med omgivningen. I situationer där det kan uppstå insyn från häktet till en annan myndighet, som till exempel Polisen eller Åklagaren, kan det var den andra myndigheten som ska vidta åtgärder för att förhindra det, anser JO:

”De intagna i häkten ska alltså inte behöva drabbas av samlokaliseringar på så sätt att Kriminalvården på uppmaning av en annan myndighet, eller på eget initiativ, begränsar deras utsikt från bostadsrum och rastgårdar”, skriver JO i beslutet.

JO begär nu att Kriminalvården gör en fullständig genomgång av sina verksamhetsställen för att säkerställa att de intagna kan se ut genom fönstren i bostadsrummen och kan reglera ljusinflödet på egen hand. Den genomgången ska också omfatta myndighetens rastgårdar. Under 2016 vill JO ha en rapport från Kriminalvården om resultatet av genomgången och vilka åtgärder som vidtagits eller planeras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA