JO-kritik mot häkte i Göteborg

KRIMINALVÅRDEN2015-10-14

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot häktet i Göteborg sedan en kvinnlig intagen i strid med gällande regler kroppsvisiterats av en manlig kriminalvårdare.

En kvinnlig intagen kom tillbaka till häktet efter ett besök till polisen. I samband med återkomsten skulle hon rutinmässigt visiteras för att se till att hon inte hade med sig vapen eller något annat farligt föremål. Den ytliga kroppsvisitationen genomfördes av den manlige kriminalvårdare som tjänstgjorde i vakten, i närvaro av tre andra manliga tjänsteman. Bakom luckan i vakten tjänstgjorde vid tidpunkten en kvinnlig kriminalvårdare.

Enligt reglerna är det inte tillåtet för en manlig vårdare att genomföra kroppsvisitation av en kvinnlig intagen, annat om det är nödvändigt av säkerhetsskäl. Enligt JO är den regeln till för att göra det möjligt för Kriminalvården att hantera hastigt uppkomna situationer, där det inte finns kvinnlig personal tillgänglig och där säkerheten gör att det inte är rimligt att avvakta med en visitation. Men enligt chefs-JO Elisabet Fura var det här fråga om en rutinmässig verksamhet som häktet har möjlighet att planera, och kan förutse behovet av kvinnliga vårdare. Därför får häktet kritik för att ha vidtagit en tvångsåtgärd utan lagstöd.

”Avslutningsvis vill jag erinra om att en kroppsvisitation kan upplevas som integritetskränkande av den som blir visiterad. Av den anledningen bör inte fler personer närvara än vad som är absolut nödvändigt i samband med en kroppsvisitation”, skriver JO i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA