JO-kritik mot jobbansökning med foto

BOLAGSVERKET2018-11-20

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Bolagsverket för att myndigheten använder ett ansökningsformulär där jobbsökande uppmanas ladda upp en bild av sig själv. Det är olämpligt, menar JO.

I sitt beslut anger JO att det inte framgår att uppmaningen att ladda upp en bild på sig själv är valfri. Det finns därför en risk att arbetssökande uppfattar uppmaningen som obligatorisk och att myndigheten fäster vikt vid den sökandes utseende. JO påminner om att personuppgifter enligt dataskyddsförordningen ska vara adekvata, relevanta och inte alltför omfattande i relation till ändamålet.

”Jag har för egen del svårt att se vilken nytta Bolagsverket i en anställningsprocess kan ha av en bild av den arbetssökande. För mig framstår det närmast som olämpligt att en myndighet på detta sätt uppmanar en arbetssökande att ladda upp en bild av sig själv. Bolagsverket kan inte undgå kritik i den delen”, skriver chefs-JO Elisabeth Rynning i sitt beslut.

Bolagsverket har lämnat ett yttrande till JO. Där bekräftar myndigheten förförandet.

”Det stämmer att sökandens personnummer eller födelsedatum efterfrågas i rekryteringsverktyget och att sökanden har möjlighet att bifoga ett fotografi. Det är dock sökandens lämplighet för arbetet som är avgörande, inte sökandens ålder eller utseende. Bolagsverket beklagar att anmälaren uppfattat verkets rekryteringsprocess som diskriminerande, men vår uppfattning är att rekryteringsförfarandet inte står i strid med lag”, skriver Bolagsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA