JO kritiserar Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2011-12-22

Kriminalvårdens häkte i Jönköping får kritik av Justitieombudsmannen, JO, för hanteringen av en intagens placering.

Den intagne anmälde Kriminalvården till JO när han fick reda på att det tillkommit uppgifter på ett placeringsunderlag, utan att han blivit informerad om det.

Enligt JOs utredning fanns två underlag upprättade för den intagne när beslutet om placering fattades. I den version som den intagne fick ta del av fanns inget förslag om säkerhetsklassificering eller anstaltsplacering. På det andra underlaget, som faktiskt låg till grund för placeringen, hade de saknade uppgifterna fyllts i. Men det underlaget fick den intagne aldrig ta del av.

Trots det var en ruta ikryssad som angav att den dömde tagit del av uppgifterna och inte hade några invändningar.

Kriminalvården anser i sitt yttrande till JO att de här uppgifterna inte hör till det som omfattas av myndighetens kommunikationsplikt, men medger att det är brukligt att hela placeringsunderlaget delges den intagne innan man beslutar om placering.

JO anser i sitt beslut att det borde vara självklart att låta den intagne ta del av den version av underlaget som skickades in till placeringsenheten.

”Det går inte att av handlingen utläsa att det tillkommit uppgifter efter delgivningen, vilket naturligtvis är oacceptabelt”, skriver JO.

Därför riktar JO kritik mot häktet för dess underlåtenhet att underrätta den intagne om de tillägg som gjordes i hans placeringsunderlag efter det att han delgavs detsamma.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA