JO kritiserar slarv med sekretess

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-09-28

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Arbetsförmedlingen för att ha röjt sekretesskyddade uppgifter om en enskild för dennes praktikhandledare. Myndigheten hade inte inhämtat personens samtycke.

Vid ett möte med en enskild och dennes handledare på en praktikplats gick arbetsförmedlaren igenom uppgifter om den enskilde som var sekretesskyddade. Myndigheten hade inte i förväg försäkrat sig om att den berörda personen samtyckte till att handledaren fick ta del av uppgifterna. En kort tid efter mötet överlämnades dessutom en kopia på en handling med de sekretesskyddade uppgifterna till handledaren för vidarebefordran till den enskilde. Handlingen låg då i en oförseglad mapp tillsammans med andra handlingar.

I sitt beslut konstaterar JO att en förutsättning för att ta upp och gå igenom sekretesskyddade uppgifter vid ett möte där en utomstående person närvarar är att den enskilde samtycker till detta. Ett sådant samtycke bör vara skriftligt och dokumenterat av myndigheten. Eftersom det inte fanns något samtycke lämnade myndigheten felaktigt ut sekretesskyddade uppgifter. Arbetsförmedlingen kritiseras för detta.

Arbetsförmedlingen kritiseras också för hanteringen i samband med att handlingen med de sekretesskyddade uppgifterna lämnades över till handledaren. Myndigheten borde ha sett till att handlingen vid överlämnandet inte kunde läsas av handledaren, genom att lägga handlingen i ett förseglat kuvert.

”Sammanfattningsvis lämnade Arbetsförmedlingen ut sekretesskyddade uppgifter till utomstående utan att först försäkra sig om att den enskilde samtyckte till utlämnandet. Vidare hanterades inte handlingen med de sekretesskyddade uppgifterna med den försiktighet som kunde krävas av myndigheten. Arbetsförmedlingen förtjänar kritik för den bristfälliga hanteringen”, skriver JO Thomas Norling i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA