JO kritiserar tingsrätt för passivitet

DOMSTOLARNA2018-11-02

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Sundsvalls tingsrätt för långsam och passiv handläggning i ett mål som dröjt mer än tre år att avgöra. JO kritiserar också två av domarna vid tingsrätten.

Ett brottmål som inleddes i januari 2015 avgjordes först i mars 2018, konstaterar JO. Eftersom domen sedan överklagats har den fortfarande inte vunnit laga kraft. Målet gällde bland annat en händelse som inträffade 22 november 2013. Ett av brottsoffren anmälde domstolen till JO i december 2017. Han ville ha ett avslut på rättsprocessen för att kunna gå vidare.

Tingsrätten redogör till JO för att huvudförhandlingen i målet har fått lov att flyttas fram gång efter annan, därför att den åtalade har hållit sig undan. Därför beslutade tingsrätten i februari 2018 att målet skulle avgöras utan att den åtalade själv var närvarande. En dom avkunnades 1 mars, och har överklagats av både åklagaren och den dömde.

”Kvaliteten på den muntliga bevisningen blir ofta sämre ju längre tid som går. Dessutom är ett dröjsmål med handläggningen en påtaglig olägenhet för de inblandade som måste leva i ovisshet och oroa sig över utgången”, skriver JO Lars Lindström i sitt beslut.

Enligt JO har tingsrättens hantering av målet präglats av passivitet. Därför ska tingsrätten kritiseras för den långsamma och passiva handläggningen. JO kritiserar också två av de domare som varit ansvariga för inställda förhandlingar i målet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA