En handläggare från Naturvårdsverket frågade en man som begärde ut allmänna handlingar om vad de skulle användas till. För det får nu myndigheten kritik från JO.
Bild: Naturvårdsverket
En handläggare från Naturvårdsverket frågade en man som begärde ut allmänna handlingar om vad de skulle användas till. För det får nu myndigheten kritik från JO.

JO: Naturvårdsverket har brutit mot efterforskningsförbudet

NATURVÅRDSVERKET2017-09-27

När en man begärde ut allmänna handlingar från Naturvårdsverket, frågade handläggaren vad de skulle användas till. Nu får myndigheten JO-kritik för handläggningen av ärendet.

Handlingarna som mannen krävde att få se var e-postlistor för handläggaren och en konsult, rörande ett kunskapsprogram om vindkraft som bedrevs i samarbete mellan Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Konsulten väntade elva veckor med att lämna ut sina e-postmeddelanden och då saknades uppgifter för ett halvår.

JO slår nu fast att handläggarens fråga stred mot efterforskningsförbudet och att konsulten inte var behörig att själv pröva om e-postlistan skulle lämnas ut, eftersom hon inte var anställd vid Naturvårdsverket. Förfrågan borde istället skyndsamt ha vidarebefordrats till ansvarig chef.

I beslutet skriver JO att ”reglerna om rätt att ta del av allmänna handlingar är av grundläggande betydelse för att offentlighetsprincipen ska kunna upprätthållas”.

Naturvårdsverket skriver i en inlaga till JO att handläggaren, konsulten och enhetschefen har gått en intern utbildning i förvaltningsrätt angående utlämnande av allmänna handlingar. Konsulten har dessutom fått ett e-postkonto hos Naturvårdsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA