JO: SiS ansvar att resurser är tillräckliga

SIS2016-03-17

Efter en granskning uppmanar Justitieombudsmannen, JO, Statens institutionsstyrelse, SiS, att se till att myndighetens LVM-hem har tillräckliga resurser för att hålla kvar placerade klienter på institutionerna.

När JO genomförde en inspektion av LVM-hemmet Rällsögården norr om Örebro kom det fram att personalen i samband med hotfulla situationer valt att låta intagna lämna hemmet.

På institutionen placeras personer med missbruksproblematik som omhändertagits enligt lagen om vård av missbrukare, LVM. Rällsögårdens yttrande i utredningen bekräftar att det har förekommit situationer där personal, som saknat den fysiska kapaciteten att hindra eller förflytta en klient, i stället valt att släppa ut klienter som varit desperata och okontaktbara.

Enligt SiS är en förklaring den stora överbeläggningen på myndighetens institutioner. Det har gjort att Rällsögården fått hantera klienter med svårare problematik än hemmet normalt tar emot. Att personalen släppt ut klienter har inte skett ofta, utan vid tillfällen när personalen blivit genuint rädd, skriver SiS till JO.

”Det ligger i sakens natur att en person som vårdas med stöd av LVM inte kan tillåtas att lämna hemmet därför att han eller hon är hotfull eller aggressiv. Personalen får i ett sådant fall använda våld om ordningen inte kan upprätthållas på ett annat lindrigare sätt”, skriver JO i sitt beslut.

Men även om personalen har befogenhet att använda våld för att hålla kvar en intagen så kan personalen kan hamna i svåra situationer med hotfulla intagna där det till och med, på grund av den intagnes beteende, kan finnas en risk för personalens eller andra intagnas säkerhet, konstaterar JO.

”Om det finns risk för att personalen vid ett hem inte kan upprätthålla ordningen måste SiS överväga att tillföra de extra resurser som behövs för att personalen ska kunna ingripa i våldsamma situationer och för att förhindra att intagna olovligen lämnar hemmet”, avslutar JO sitt beslut.

I beslutet riktar inte JO någon kritik mot vare sig Rällsögården eller SiS.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA