Jobbcoachningen avskaffas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2013-09-27

Arbetsförmedlingen avskaffar jobbcoachningen för personer som nyligen förlorat jobbet. I stället satsar myndigheten på åtgärder mot långtidsarbetslöshet.

Arbetsförmedlingen slutar att upphandla tjänsten ”Jobbcoachning i ett valfrihetssystem”. Tjänsten handlar mest om jobbsökande aktiviteter. Målgruppen är nyblivna arbetslösa.

– Det är det som är kvar av den stora satsningen vi gjorde när det var kris 2009. Tjänsten har därefter successivt trappats av och nu stänger vi den, säger tillförordnade generaldirektören Clas Olsson.

Beslutet bygger inte på att jobbcoachning för nyarbetslösa inte anses verkningsfullt.

– Det beror snarare på att vi följer regeringens inriktning för arbetsmarknadspolitiken. Det är en inriktning på de långtidsarbetslösa, säger Clas Olsson.

ST inom Arbetsförmedlingen har varit kritisk mot att den gamla myndighetsledningen prioriterade allt, att allt var lika viktigt. Delvis är det här beslutet ett försök att göra en tydlig prioritering, enligt Clas Olsson.

– Sedan tror jag i och för sig att många arbetsförmedlare upplever att arbetet med dem som står nära arbetsmarknaden tenderar att prioritera sig självt, i alla fall. De kommer in till förmedlingen för att prata. Man har en inskrivningsprocess som tar sin tid. Men i den mån vi kan välja ska vi prioritera dem som står längre ifrån, säger Clas Olsson.

Jobbcoachning var en av Arbetsförmedlingens stora satsningar vid den snabbt stigande arbetslösheten efter finanskrisen 2008, direkt beordrad av regeringen.

De arbetslösa kunde välja mellan flera hundra jobbcoachföretag. Snabbt avslöjades att en del jobbcoacher hade tveksam inriktning på healing, new age eller något annat som knappast kan leda till nytt arbete.

Arbetsförmedlingen hade svårt att utöva tillsyn över alla leverantörer man tecknat avtal med.
Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, kunde i sin utvärdering knappas påvisa några nämnvärda positiva effekter av jobbcoachning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Frederik (ej verifierad) sön, 09/29/2013 - 14:06
Det är bra att AF prioriterar de långtidsarbetslösa och sjukskrivna.
Med en ny ledning för AF är jag positiv till framtiden!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA