Jonas Karlsson stjäl showen

KULTUR: FILM OCH DVD2014-02-11

Annorlunda amerikaner, persiska parterapeuter, stolliga stockholmare och en egotrippad estradör. Den tidiga bio­våren ser ovanligt spänstig ut.

Av:  Fredrik Sahlin
  • Her. Spike Jonze berättar i sin senaste fantasmagori – som Ingmar Bergman brukade uttrycka det – om en man som blir kär i sin nya, ovanligt kompetenta dator. Den udda filmmakaren, som bland annat skapat den skruvade komedin I huvudet på John Malkovich, tar nu vår relation till den digitala världen till en ny nivå – assisterad av Joaquin Phoenix, som är mästare på att spela lite eljest. (Bio 14/2)
  • American Hustle. Grälla skjortor och filmhistoriens mest ambitiösa överkamning av flint i ett verklighets­baserat bedragardrama som utspelar sig i kulisserna till den stora Abscamskandalen i USA under sena 1970-talet, där ett gäng högt uppsatta politiker ertappades med fingrarna i den offentliga syltburken. Stilig, spännande och multipelt nominerad vid den snart stundande Oscarsgalan. (Bio 21/2)
  • Det förflutna. Asghar Farhadi slog igenom stort (i alla fall i kulturkretsar) med sin Oscarvinnare Nader och Simin – en separation. Den här gången filmar han i utlandet – Frank­rike – för första gången, men intrigen är som vanligt universell. Få berättar så mångfacetterat och insiktsfullt om mänskliga relationer som denne persiske parterapeut. Om man till äventyrs inte har sett Nader och Simin – en separationkan man med fördel zappa till SVT1 den 7 mars klockan 22.15, då undertecknad introducerar dramat i Filmklubben. (Bio 7/2)
  • Stockholm Stories är Karin Fahléns långfilmsdebut, men den mentala makten står renässansmannen Jonas Karlsson för. Berättelsen bygger på hans underfundiga novellsamling Det andra målet, och det är hans prestation i rollen som den svårt anale politiske sekreteraren Thomas som stjäl showen i denna snyggt och stramt fotade ensemblefilm om ett antal vilsna själar i huvudstan. Cecilia Frode och Martin Wallström flankerar fint. (Bio 7/3)
  • Tillbaka till Bromma. Skådespelaren och TV4-profilen Peter Magnusson står ändå för vårens egotripp. Han har skrivit ett manus för tre manliga huvudroller – och själv lagt beslag på dem alla. Med peruker, jargong och hårt kämpande ansiktsmuskler agerar han tönten, glidaren och svennen, tre klasskamrater från förr som i vuxen ålder åter­förenas i titelorten. Några roliga sketcher utdragna till 94 minuter. Gör matten själva… (Bio 19/2) 
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA