Journalister hålls fängslade

FRI PRESS2006-05-03

119 journalister hålls fängslade runt om i världen. Det skriver tidningen Journalisten med anledning av att det i dag är Pressfrihetens dag.

Kina har störst antal fängslade journalister. Reportrar utan gränser har uppgift om att 32 kinesiska journalister sitter i fängelse och att 48 personer fått långa fängelsestraff på grund av vad de skrivit på internet.

Sedan president Hu Jintao tillträdde har tumskruvarna mot pressen skruvats åt, skriver Journalisten. Bland annat finns en ny lag som förbjuder kinesiska journalister att åka till en annan provins utan tillstånd.

Även på Kuba, i Etiopien och i Eritrea sitter journalister i fängelse.

USA har fängslat journalisten Younes Hussein, som arbetar för CBS News. Han sitter sedan ett år tillbaka i lägret Bucca i Irak. En kameraman anställd vid tv-bolaget Al-Jazira är fånge på Guantánamo Bay sedan 2002.

Reportrar utan gränser kräver att de släpps omedelbart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA