Journalistförbundet: EU har inte blivit öppnare

NYHET2003-11-24

Det har inte blivit lättare att få ut handlingar i EU. Det konstaterar Journalistförbundet efter att ha granskat de ett år gamla öppenhetsreglerna.

– Att Sverige skulle lyckas exportera sin öppenhetstradition till Europa var en naiv förhoppning som inte uppfyllts, anser förbundsordförande Agneta Lindblom                                         Hulthén.

Frilansjournalisten Staffan Dahllöf har för Journalistförbundets räkning testat att begära ut handlingar från ministerrådet om terrorism, djurfoder och fiske.

Hans slutsats är att det inte har blivit lättare att ta del av handlingar med de nya reglerna. Den underordnas istället politiska bedömningar.

När det gäller känsliga frågor som åtgärder mot terrorism styr de säkerhetsregler som EU har övertagit från Nato.

Men ökad nätpublicering har gjort det lättare att leta efter, och efterfråga, specifika handlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA