Annons:
Ledare
1 kommentarerTyck till!

Kampanj mot tryggheten

Det är inte anställningstrygghetens fel att ungdomar går utan arbete. Lobbykampanjen mot lagen om anställningsskydd bygger inte på fakta.

Folket håller inte med. Fakta talar emot. Ändå tycks det vara på väg att bli »sanning« att lagen om anställningsskydd, las, är omodern och leder till att unga går arbetslösa. En aggressiv lobbykampanj har varit framgångsrik.

I partipolitiken företräds åsikterna av Centerpartiet, som envetet kräver att anställningskyddet ska luckras upp.
I dagarna har även Folkpartiet tagit ett steg på samma väg.

 Bakom den breda kampanjen mot turordningsreglerna vid uppsägning – »sist in, först ut« – står företagsägarna. Under förhandlingarna om ett nytt huvudavtal stod frågan högt på Svenskt Näringslivs agenda. Men i stället för att försöka nå en kompromiss lämnade man förhandlingsbordet och satsade på att förmå regeringen att ändra lagen.

Strategin går ut på att framhålla ett behjärtansvärt syfte: att bekämpa ungdomsarbetslösheten. De borgerliga ungdomsförbunden har engagerats i striden och trumpetar villigt ut budskapet – men med få hänvisningar till fakta.

För arbetsrätten borde inte göra arbetsgivare rädda att anställa unga. Den som vill testa ett oprövat kort kan erbjuda allmän visstidsanställning i upp till två år. Eller provanställa på en fast tjänst i ett halvår.

Inte heller leder lagen till att unga med kort anställningstid kastas ut i lång arbetslöshet. Ytterst få unga är arbets­lösa för att de tvingats lämna ett fast jobb, visar siffror från TCO. Och de som gjort det får oftast raskt ett nytt.

Det är lätt att misstänka att attackerna snarare har som mål att det ska bli lättare att säga upp oönskade medarbetare. Det skulle göra det möjligt att låta unga, friska krafter ta över deras jobb.

Även i de partier som nu vill försvaga anställningstryggheten luftas sådana farhågor. »Vad händer med den unga gravida kvinna där kanske arbetsgivaren använder arbetsbrist som svepskäl för att man inte vill ha en person som är borta över ett år?« frågade Folkpartiets Birgitta Ohlsson i debatten på landsmötet. Det går att ställa samma fråga om exempelvis ett »obekvämt« skyddsombud.

 I praktiken är las inte något större problem för företagen. I SEBs företagarpanel svarade bara 8 procent att turordningsreglerna tvingat dem att under krisen göra sig av med kompetens de velat ha kvar. Bland företag med under tio anställda var siffran 3 procent.

Det är inte konstigt. Vår arbetsmarknadslagstiftning är flexibel i internationell jämförelse, visar OECDs rankning. Den som inte är kvalificerad att utföra det arbete som blir kvar får sägas upp. I mindre företag får arbetsgivaren dessutom undanta två personer från listan. Därutöver går det att komma överens med facket om att frångå turordningsreglerna. Även de centrala parterna kan träffa avtal om andra lösningar – vilket man exempelvis gjort på myndighetsområdet.

 Den väl orkestrerade kampanjen kan ge intrycket att en bred allmänhet vill avskaffa sin egen anställningtrygghet. Men så är det inte. Bara 17 procent är negativa till turordningsreglerna, visar en undersökning från fackförbundet SSR. 68 procent säger att las är ett skydd mot att bli uppsagd på ett rättsosäkert sätt.

Lobbykampanjen vill få oss att tro att ett rimligt anställningsskydd hotar tillväxten och leder till att unga inte får jobb. Det är dags att sticka hål på den bluffen.

Alexander Armiento
chefredaktör

Inlagt av Hm tis, 12/01/2009 - 03:47
Det är en vidrig kampanj och centern har köpt allt med hull och hår. Om några år blir det brist på arbetskraft, det är vad arbetsgivarna bör tänka på. De som kan bör lämna landet, sedan kan arbetsgivarna stå där med sina usla villkor och försöka övertrumfa varandra när de inte får folk till sina nedgångna arbetsplatser. De bästa vill inte ha det dåligt.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.