Kampen mot kommunismen har också skördat offer

DEBATT: INSÄNDARE. REYES SVARAR2004-01-21

1. Stalins brott och de brott mot de mänskliga rättigheterna som begicks i Östeuropa är allmänt kända och allmänt fördömda i dag, även av vänstersympatisörer, socialister och kommunister.

Det är min och andras övertygelse att de brott och orättvisor som begicks i kommunismens och socialismens namn inget har att göra med själva ideologierna utan var produkten av maktgalenskap och ohörsamhet mot folket. Att jämföra Kuba med det forna Östblocket är ett billigt användande av ”guilt by association” resonemang.

2. Att påstå att en ekonomisk och kulturell blockad, som genom hunger, isolering och fattigdom vill tvinga en oberoende nation att välja ”rätt sorts” politiskt och ekonomiskt system, skulle vara ett sätt att ”hjälpa dessa människor till ett ordentligt liv” är bisarrt och respektlöst mot det kubanska folket.

Jag antar att det går ihop med din kamp mot kommunister. Men glöm inte det faktum att kampen mot kommunister och så kallade kommunister har lämnat hundratusentals (troligen miljontals) döda plus minst lika många torterade och fängslade människor runt om i världen. Tidningens belästa läsare känner säkert till ett antal exempel.

3. Ett klargörande: En i dina ögon troligen oviktig detalj som du utelämnade angående de två ”killar” som avrättades på Kuba.

De avrättade som ”försökte ta sig till USA med en båt” gjorde det genom att ”råka” vara beväpnade och med hot kapa en båt med passagerare och försöka tvinga det till USA. De satte passagerarnas liv på spel.

Kapning av transportmedel med passagerare är ett hårt bestraffat brott i hela världen.

Jag är lika fördömande mot dödsstraffet de utsattes för som du. Men Kuba är inte ensam om att utdöma dödsstraff. Om de hade lyckats, och inte p g a propagandistiska och politiska skäl gjorts till hjältar, så hade de också med största sannolikhet avrättats i USA.

Av Reyes

ST-medlem, Stockholm

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA