Kartläggning inte nog för lika lön

JÄMSTÄLLDHET2014-09-02

Årliga lönekartläggningar är inte ett tillräckligt verktyg för att minska löneskillnaderna. Först måste man förstå hur lönediskriminering uppstår, skriver DO Agneta Broberg i en debattartikel.

För att uppnå ett effektivt arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och för att motverka diskriminering måste vi arbeta på olika sätt med flera olika verktyg, skriver diskrimineringsombudsmannen, DO, Agneta Broberg i Dagens Nyheter. Könslönegapet mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden har i stort sett varit oförändrat sedan 1980-talet, skriver hon, och hänvisar till en studie från Stockholms universitet:

”Utvecklingen har med andra ord sett dyster ut under längre tid än under de senaste mandatperioderna och sedan DO bildades 2009. Könslönegapet har inte heller ökat sedan DO bildades, vilket till exempel Medlingsinstitutets siffror visar.”

För att komma till rätta med problemet med löneskillnader mellan kvinnor och män, måste vi först förstå hur diskriminering som exempelvis lönediskriminering uppstår. Om jargongerna, arbetsfördelningen och förhållningssätten fortsätter i samma anda, kommer lönerna att bli ”fel” igen, skriver Agneta Broberg. DO är positivt inställd till en återgång till årliga lönekartläggningar, men kartläggning och analys i sig är bara verktyg för att synliggöra könsbetingade löneskillnader.

”Det är när kartläggningen är gjord som ett förebyggande arbete kan påbörjas, och för att långsiktigt komma åt problemet måste man då förstå hur denna skevhet har uppstått och inte enbart reglera lönesumman”, skriver DO i Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA