A-kassa höll unga borta från jobb

A-KASSAN2019-06-05

Ungdomar som fick tillgång till a-kassa efter avslutade studier hade på kort sikt högre arbetslöshet än de som inte kunde få a-kassa, konstaterar IFAU i en ny rapport.

Den nya rapporten från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, bygger på en studie av närmare 60 000 ungdomar som avslutade sin gymnasieutbildning 2002–2005 och blev arbetslösa kort därefter. Under perioden 1998–2007 hade ungdomar som avslutat gymnasie- eller högskolestudier rätt till ett grundbelopp i a-kassan enligt det så kallade studerandevillkoret. Det innebar att de kunde få a-kassa sedan de fyllt 20 år om de var arbetslösa.

Studien visar att de som hade tillgång till a-kassa började jobba i lägre utsträckning än de som inte hade det. Under den första månaden som personen blev berättigad till ersättning sjönk övergången till arbete med 12,5 procent. Enligt rapporten talar inget för att tillgången till a-kassa gjorde att personen fick ett mer välbetalt arbete. Ingångslönerna skiljer sig inte åt mellan grupperna.

”Jag tittar på kortsiktiga effekter av tillgång till a-kassa och fångar bara effekterna under den första månaden. Man ska vara försiktig med att generalisera de här resultaten till hur det ser ut på längre sikt, men de ligger i linje med nationalekonomisk teori och vad man tidigare funnit”, kommenterar rapportförfattaren Mathias von Buxhoeveden studien i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA