Katri Linna lämnar DO

DO2011-02-01

Katri Linna får lämna sin post som chef för myndigheten Diskrimineringsombudsmannen. Det beslutade regeringen i dag.

Regeringen har beslutat att omedelbart förflytta Katri Linna, som hade fyra år kvar på sitt förordnande, till en tjänst som generaldirektör inom Regeringskansliet.

Integrationsminister Erik Ullenhag kommenterar beslutet i ett pressmeddelande:

- Vi har i samförstånd kommit överens om att hon blir ansvarig för att ta fram en vitbok om de övergrepp som svenska romer drabbades av under 1900-talet. Katri Linna har ett stort och välförtjänt förtroende bland romer i Sverige, har stora kunskaper i frågan och är därför väl lämpad för uppdraget.

Håkan Sandesjö, som tidigare varit generaldirektör för Utlänningsnämnden samt tillförordnad generaldirektör för Konsumentverket, blir vikarierande DO. Tjänsten som ordinarie DO kommer att utlysas.

- Kampen mot diskriminering är central. Därför behövs en välfungerande Diskrimineringsombudsman och en stark diskrimineringslagstiftning. Med en ny chef för myndigheten kan DO och arbetet för att motverka diskriminering få en nystart, säger Erik Ullenhag i sin kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lars-Olov Remstam (ej verifierad) tis, 02/01/2011 - 15:36
Detta är en viktig markering om att det måste råda ett gott psykosocialt klimat på en myndighet. En chef kan inte använda sin tjänsteställning till maktmissbruk genom att trakassera sina medarbetare på det sätt som verkar ha skett.Jag ser det här som ett viktigt prejudikat för att utveckla en bättre organisationskultur inom de statliga förvaltningarna.

Om en chef för en statlig myndighet uppträder despotiskt så är det illa eftersom vi lever i en rättsstat där lagar och författningar ska vara så utformade och tolkas så att det är förutsägbart vad som egentligen gäller, och det ska därför inte finnas något godtycke.

Om man inte kan leva upp till den standarden så är hela samhället illa ute eftersom det skadar medborgarnas förtroende för rättssamhället och då ökar benägenheten att ta lagen i egna händer och utveckla egna subkulturer, det vill säga i praktiken en maffiakultur.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA