Efterfrågan på tryckta kalendrar är stabil, enligt svenska tillverkaren Burde.
Efterfrågan på tryckta kalendrar är stabil, enligt svenska tillverkaren Burde.

Klassisk kalender kommer tillbaka

FÖRDJUPNING: KALENDERN2017-10-31

Papperskalendern har fått digital konkurrens. Men den tryckta kalendern står pall, inte minst eftersom den går att få i personliga varianter.

Av:  Jenny Damberg

I början av 2000-talet rapporterade medierna om sjunkande försäljning för tryckta kalendrar. Anledningen var de många digitala tjänster som började dyka upp.

Men trenden har vänt. Enligt den stora svenska tillverkaren Burde är efterfrågan på tryckta kalendrar numera stabil. Däremot är det en annan typ av kalendrar som gäller.

Trenden bekräftas av Fredrik Johansson på nätbutiken Kalenderkungen. Även om det som fortfarande säljer bäst är kontorskalendrar för skrivbordsbruk är det inom andra kategorier som tillväxten finns.

– Många företag och organisationer har dragit ned på sina profilerade kalendrar och i vissa fall även tryckta kalendrar över lag. När anställda själva köper kalender väljer de sådana som är mer designade. Framöver kommer vi att få se mer av kalendrar där kunden med hjälp skapar olika listor och så vidare, utifrån egna behov. Därtill kommer att man kan designa sin egen kalender, exempelvis med eget omslag, säger Fredrik Johansson.

När börjar egentligen kalenderåret? Är det vid årsskiftet eller i och med höstterminen?

– Kalenderåret börjar vid årsskiftet. Det finns större utbud för helår än vad det finns för skolåret. Merparten av alla kalendrar säljs för helåret.

"Om nu alla har den senaste modellen av mobiltelefon skiljer jag ju inte ut mig på något sätt."

Antropologen Katarina Graffman förklarar i Dagens Nyheter varför snygga och personliga pappers­almanackor lockar.

3 tips för effektiv användning av kalendern

Ha bara en kalender.

Gör till vana att gå igenom kalendern en gång i veckan. Kontrollera att allt stämmer två veckor framåt. Synka din kalender med att göra-listor, om du har sådana. Det gör att du kan lita på kalendern. Kontrollera att innehållet stämmer med dina prioriteringar.

I en digital kalender är standardtiden för ett möte oftast en timme. Testa en kvart eller en halvtimme i stället.

Tipsare: Johannes Krunegård, Produktivitetsbloggen.se.

ÄMNEN:

Kalender
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA