ST-medlemmen Stina Olsson är miljörepresentant på odontologiska institutionen, Sahlgrenska akademin. »Vi är jättestolta över att Sahlgrenska lyckades genomföra miljöledningssystem. Få trodde det, med alla våra kemikalier«.
Bild: Jerker Andersson
ST-medlemmen Stina Olsson är miljörepresentant på odontologiska institutionen, Sahlgrenska akademin. »Vi är jättestolta över att Sahlgrenska lyckades genomföra miljöledningssystem. Få trodde det, med alla våra kemikalier«.

Koll på kemin ger mindre giftigt avfall

FÖRDJUPNING: MILJÖ2009-02-03

”Vi har fått ordning och reda”. De miljöansvariga på Göteborgs universitet är stolta över det nya registret över alla kemikalier som används.

Användningen av registret har trängt ner i verksamheten, säger miljöchef Eddi Omrcen. I slutändan får vi mindre avfall från områden som medicin, konst och naturvetenskaper. Och vi är en av de säkraste skolorna som studenter kan gå på!

Universitetet utgår ifrån ett nationellt register med information om många tusen kemikalier.

– Jag noterar att något finns i vårt förråd, hämtar information om vad det är och gör en riskbedömning, förklarar forskningslaboranten Stina Olsson, som är miljösamordnare på odontologiska institutionen.

En fördel med registret är att alla kan se vad som finns, så man inte köper in i onödan. Det blir också lättare att upptäcka kemikalier som det krävs särskilt tillstånd för att ha. Och medel som kanske inte använts på tio år kan sorteras ut.

Det har inte varit helt friktionsfritt att införa registret. Det fanns ett motstånd från dem som mest var intresserade av sina forskningsresultat och inte hade koll på sina kemikalier, säger Stina Olsson.

– Men jag tror inte någon skulle vilja gå tillbaka nu, kommenterar rektor Pam Fredman. Vi spar pengar, samtidigt som vi får en bättre kvalitet i hanteringen.

Universitetet arbetar även med substitution, man ersätter farliga kemikalier med mindre farliga där det är möjligt.

Torkmedlet blågel, som innehåller det cancerframkallande ämnet koboltklorid, kan exempelvis lätt ersättas med annat, berättar Stina Olsson. I tandläkarutbildningen lär man inte längre ut hur man lagar tänder med amalgam, som innehåller kvicksilver. Och på Högskolan för konst och design har svavelsyran i betbadet för smyckestillverkningen bytts ut mot citronsyra.

Upphandlingen av produkter till lokalvården är ett annat område som rör kemikalier.

– Vi är snart klara med ett nytt avtal, och det blir ganska hårda miljökrav, säger miljösamordnare Jonna Bjuhr Männer på miljöenheten. Möjligen blir det kvar något udda medel för silverputsning som inte är miljömärkt.   

Registret gör skolan säkrare«, säger miljöchef Eddi Omrcen.
Bild: Jerker Andersson
Registret gör skolan säkrare«, säger miljöchef Eddi Omrcen.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA