Annons:
DITT JOBB
På jobbet
AVSofia Brax0 kommentarerTyck till!

Kollegerna som stjäl din kraft

Blir du alldeles tom och trött efter att ha haft med vissa kolleger att göra? Utan att riktigt förstå varför? Då kan du ha träffat på en energitjuv, säger Ingalill Roos, som skrivit en bok som heter just så.

Energitjuvar finns i alla skepnader. Från de uppenbara krångelpellarna och besserwissrarna till de som verkar trevliga men ändå lämnar dig men en känsla av att på något sätt ha gjort fel.

–Eftersom energitjuvar finns överallt, är det inte ovanligt att man råkar ut för en på sin arbetsplats, säger Ingalill Roos.

Hon är inte bara författare, utan arbetar också som auktoriserad socionom och samtalsterapeut i Göteborg.

Sitt begrepp energitjuv baserar hon helt och hållet på den vedertagna psykologiska mekanismen projektion: att lägga över sina olustkänslor på andra.

–Det är något som vi alla kan göra oss skyldiga till någon gång emellanåt. Men energitjuvarna sätter det i system. Ofta är de människor som bär på en massa vrede, mindervärde eller maktlöshet från det förflutna.

Denna börda binder mycket av deras psykiska energi. Så för att avreagera sig lassar de över sina oönskade känslor på växeltelefonisten, sin närmaste chef eller någon annan oskyldig människa.

För att kunna projicera på dig, måste de först slå an samma känslosträng hos dig som vibrerar inom dem själva. Bär de på vrede, behöver de provocera fram åtminstone lite irritation. Då öppnas portarna, och deras oönskade känsla kan välla över dig. Nu är det du som får härbärgera den, och du känner dig förmodligen tung, handlingsförlamad och i många fall även förvirrad – den här känslan går ju inte att härleda till något konkret.

–När man på en arbetsplats kan lyfta upp och inspirera varandra, ger det alla extra energi. Att ha en energitjuv i arbetslaget är däremot krävande, säger Ingalill Roos. Jag tror att det ligger bakom en stor del av dagens sjukskrivningar. Av de utbrända människor som kommit till mig för samtalsterapi, har alla haft någon bredvid sig som tagit deras energi.

Vissa människor faller lättare offer för energitjuvar än andra. Särskilt de som växt upp med energitjuvar i familjen. Oftast drabbas välvilliga människor som har lätt att ta på sig skuld, även om den inte är deras.

–Det är ganska svårt att komma åt energitjuvarna, eftersom deras metoder är så förrädiska. Men visst går det.

Så genomskådar du energitjuven

 • Börja tänka i termer av givare och tagare. Känn efter vilka människor på ditt jobb som gör dig glad och upplyft och vilka som gör dig trött och nedstämd.

 • Finns det kollegor i vars sällskap du aldrig kommer till din rätt? Eller sådana som du känner dig oförklarligt trött och olustig efter att ha mött, trots att de log vänligt hela tiden?

 • En energitjuv vill sällan ge riktigt beröm. Har du gjort något bra kommer den att ignorera det eller leta fel.

 • Energitjuvar lyssnar sällan. Ett tydligt tecken är att de inte ställer följdfrågor. I stället blir det ett enkelriktat samtal där de uttrycker sig i påståenden.

 • En energitjuv anklagar dig gärna utan fog. Och vänder alltid skulden mot dig när det uppstår tvister: Hade inte du gjort så, hade detta aldrig hänt. Symptomatiskt är att det inte går att reda ut konflikter eftersom tjuven aldrig vill se sin del.

 • Energitjuvar vill ofta ha sista ordet. De har svårt att acceptera någon annans förslag rakt av, utan att först ändra det och gör det till sitt. De har också ofta ett behov av att hävda sig i alla lägen, veta lite bättre.

 • En del energitjuvar försöker förödmjuka dig verbalt, öppet eller smygande, för att få dig att känna dig mindre värd.

 • Vissa energitjuvar är ständigt motvalls, krånglar och trasslar. Enkla saker blir alltid komplicerade med dem.

Så skyddar du dig mot energitjuven

 • Skaffa dig kunskap om det här beteendet. När du genomskådat energitjuven kommer du att inse när du inte själv bär ansvar för situationen som uppstått. Då får du lättare att hålla dig likgiltig inför provokationer, så att de inte tar din kraft och energi.Om du blir anklagad kan du lugnt och sakligt lägga tillbaka skulden: Jag är ledsen, men så ser jag det inte alls. Det där får stå för dig.

 • Det är sunt att försöka hålla distans till den som ständigt stjäl din energi. Minimera kontakten, inom ramen för vad som är möjligt. Tro aldrig »bara jag ger mer, så kommer han/hon att bli snäll«. Det är precis tvärt om. Var i stället korrekt och helt opersonlig, sluta att bjuda på den där extra vänligheten. När ingen längre fjäskar med energitjuven, förlorar denne sin maktställning i gruppen.

 • Lär dig att ta steget över till din egen sida vid konflikter. Våga lita på din känsla när den säger att det här inte var ditt fel. Sluta att ge energitjuven förståelse och ursäkt. Eftersom en sådan person aldrig kommer att se saken ur ditt perspektiv, är det desto viktigare att du själv gör det. Klargör att du inte har någon del i situationen som uppkommit och att du förväntar dig ett respektfullt bemötande. Övertygelsen om att du har rätt att försvara dig ska kännas ända inifrån, då märks det på utsidan också.

 • Enkla frågor kan hjälpa dig förmedla att du inte tänker finna dig i att tjuven avreagerar sig på dig. Får du en otrevlig eller tvetydig kommentar, fråga lugnt: Vad menar du med det? Varför säger du så? Då faller ofta tjuvens projektion. Använder du den här tekniken tillräckligt länge, slutar tjuven till slut att försöka.

 • Var beredd på en motreaktion den dag du slutar ställa upp som energigivare. När tjuven känner sitt maktövertag försvinna, är risken stor att den lägger extra kraft på att trycka ner dig. Du kan få höra att du är egoistisk och elak. Då är det viktigt att hålla ut tills tjuven ger upp. Ett annat motdrag kan vara att börja fjäska för dig. Då är det lätt att sänka garden. Men gå inte i den fällan. Det gäller att vara medveten om det spel som pågår. Annars lär det inte dröja länge innan du får en kniv i ryggen.

 • Hys inga förhoppningar om att du ska få energitjuven att fatta vad den håller på med. Det enda du kan påverka är dina egna strategier för att skydda din energi.

Det här kan göras på organisationsnivå

Energistöld sorterar utan tvekan under rubriken psykosocial arbetsmiljö och är därmed både en organisatorisk och facklig angelägenhet. Tveka därför inte att vända dig till din fackliga företrädare om det förekommer på din arbetsplats!

Det är viktigt att ledningen inser att fenomenet finns och tar eventuella klagomål på allvar. Om man sedan sätter strålkastarljuset på fenomenet och uttalar tydligt att alla bör sätta gränser för energitjuvarna, blir det svårare för dessa att härja fritt. Misstänker man omfattande energistöld i organisationen, kan det löna sig att ta in extern professionell hjälp.

Fotnot: Ingalill Roos bok heter Energitjuvar i familjen, i relationen och på jobbet och den är utgiven på Forum.

Bli den första att tycka till!
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.