Annons:
DITT JOBB
På jobbet
AVSofia Brax0 kommentarerTyck till!

Kollegerna som stjäl din kraft

Blir du alldeles tom och trött efter att ha haft med vissa kolleger att göra? Utan att riktigt förstå varför? Då kan du ha träffat på en energitjuv, säger Ingalill Roos, som skrivit en bok som heter just så.

Energitjuvar finns i alla skepnader. Från de uppenbara krångelpellarna och besserwissrarna till de som verkar trevliga men ändå lämnar dig men en känsla av att på något sätt ha gjort fel.

–Eftersom energitjuvar finns överallt, är det inte ovanligt att man råkar ut för en på sin arbetsplats, säger Ingalill Roos.

Hon är inte bara författare, utan arbetar också som auktoriserad socionom och samtalsterapeut i Göteborg.

Sitt begrepp energitjuv baserar hon helt och hållet på den vedertagna psykologiska mekanismen projektion: att lägga över sina olustkänslor på andra.

–Det är något som vi alla kan göra oss skyldiga till någon gång emellanåt. Men energitjuvarna sätter det i system. Ofta är de människor som bär på en massa vrede, mindervärde eller maktlöshet från det förflutna.

Denna börda binder mycket av deras psykiska energi. Så för att avreagera sig lassar de över sina oönskade känslor på växeltelefonisten, sin närmaste chef eller någon annan oskyldig människa.

För att kunna projicera på dig, måste de först slå an samma känslosträng hos dig som vibrerar inom dem själva. Bär de på vrede, behöver de provocera fram åtminstone lite irritation. Då öppnas portarna, och deras oönskade känsla kan välla över dig. Nu är det du som får härbärgera den, och du känner dig förmodligen tung, handlingsförlamad och i många fall även förvirrad – den här känslan går ju inte att härleda till något konkret.

–När man på en arbetsplats kan lyfta upp och inspirera varandra, ger det alla extra energi. Att ha en energitjuv i arbetslaget är däremot krävande, säger Ingalill Roos. Jag tror att det ligger bakom en stor del av dagens sjukskrivningar. Av de utbrända människor som kommit till mig för samtalsterapi, har alla haft någon bredvid sig som tagit deras energi.

Vissa människor faller lättare offer för energitjuvar än andra. Särskilt de som växt upp med energitjuvar i familjen. Oftast drabbas välvilliga människor som har lätt att ta på sig skuld, även om den inte är deras.

–Det är ganska svårt att komma åt energitjuvarna, eftersom deras metoder är så förrädiska. Men visst går det.

Så genomskådar du energitjuven

 • Börja tänka i termer av givare och tagare. Känn efter vilka människor på ditt jobb som gör dig glad och upplyft och vilka som gör dig trött och nedstämd.

 • Finns det kollegor i vars sällskap du aldrig kommer till din rätt? Eller sådana som du känner dig oförklarligt trött och olustig efter att ha mött, trots att de log vänligt hela tiden?

 • En energitjuv vill sällan ge riktigt beröm. Har du gjort något bra kommer den att ignorera det eller leta fel.

 • Energitjuvar lyssnar sällan. Ett tydligt tecken är att de inte ställer följdfrågor. I stället blir det ett enkelriktat samtal där de uttrycker sig i påståenden.

 • En energitjuv anklagar dig gärna utan fog. Och vänder alltid skulden mot dig när det uppstår tvister: Hade inte du gjort så, hade detta aldrig hänt. Symptomatiskt är att det inte går att reda ut konflikter eftersom tjuven aldrig vill se sin del.

 • Energitjuvar vill ofta ha sista ordet. De har svårt att acceptera någon annans förslag rakt av, utan att först ändra det och gör det till sitt. De har också ofta ett behov av att hävda sig i alla lägen, veta lite bättre.

 • En del energitjuvar försöker förödmjuka dig verbalt, öppet eller smygande, för att få dig att känna dig mindre värd.

 • Vissa energitjuvar är ständigt motvalls, krånglar och trasslar. Enkla saker blir alltid komplicerade med dem.

Så skyddar du dig mot energitjuven

 • Skaffa dig kunskap om det här beteendet. När du genomskådat energitjuven kommer du att inse när du inte själv bär ansvar för situationen som uppstått. Då får du lättare att hålla dig likgiltig inför provokationer, så att de inte tar din kraft och energi.Om du blir anklagad kan du lugnt och sakligt lägga tillbaka skulden: Jag är ledsen, men så ser jag det inte alls. Det där får stå för dig.

 • Det är sunt att försöka hålla distans till den som ständigt stjäl din energi. Minimera kontakten, inom ramen för vad som är möjligt. Tro aldrig »bara jag ger mer, så kommer han/hon att bli snäll«. Det är precis tvärt om. Var i stället korrekt och helt opersonlig, sluta att bjuda på den där extra vänligheten. När ingen längre fjäskar med energitjuven, förlorar denne sin maktställning i gruppen.

 • Lär dig att ta steget över till din egen sida vid konflikter. Våga lita på din känsla när den säger att det här inte var ditt fel. Sluta att ge energitjuven förståelse och ursäkt. Eftersom en sådan person aldrig kommer att se saken ur ditt perspektiv, är det desto viktigare att du själv gör det. Klargör att du inte har någon del i situationen som uppkommit och att du förväntar dig ett respektfullt bemötande. Övertygelsen om att du har rätt att försvara dig ska kännas ända inifrån, då märks det på utsidan också.

 • Enkla frågor kan hjälpa dig förmedla att du inte tänker finna dig i att tjuven avreagerar sig på dig. Får du en otrevlig eller tvetydig kommentar, fråga lugnt: Vad menar du med det? Varför säger du så? Då faller ofta tjuvens projektion. Använder du den här tekniken tillräckligt länge, slutar tjuven till slut att försöka.

 • Var beredd på en motreaktion den dag du slutar ställa upp som energigivare. När tjuven känner sitt maktövertag försvinna, är risken stor att den lägger extra kraft på att trycka ner dig. Du kan få höra att du är egoistisk och elak. Då är det viktigt att hålla ut tills tjuven ger upp. Ett annat motdrag kan vara att börja fjäska för dig. Då är det lätt att sänka garden. Men gå inte i den fällan. Det gäller att vara medveten om det spel som pågår. Annars lär det inte dröja länge innan du får en kniv i ryggen.

 • Hys inga förhoppningar om att du ska få energitjuven att fatta vad den håller på med. Det enda du kan påverka är dina egna strategier för att skydda din energi.

Det här kan göras på organisationsnivå

Energistöld sorterar utan tvekan under rubriken psykosocial arbetsmiljö och är därmed både en organisatorisk och facklig angelägenhet. Tveka därför inte att vända dig till din fackliga företrädare om det förekommer på din arbetsplats!

Det är viktigt att ledningen inser att fenomenet finns och tar eventuella klagomål på allvar. Om man sedan sätter strålkastarljuset på fenomenet och uttalar tydligt att alla bör sätta gränser för energitjuvarna, blir det svårare för dessa att härja fritt. Misstänker man omfattande energistöld i organisationen, kan det löna sig att ta in extern professionell hjälp.

Fotnot: Ingalill Roos bok heter Energitjuvar i familjen, i relationen och på jobbet och den är utgiven på Forum.

Bli den första att tycka till!
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.