Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Kollektivroman från Nigers delta

Mina resor är alltid fyllda av läsning och mitt bagage är alltid fyllt med böcker. Just nu är jag i Rom, där jag nästan varje dag går genom det judiska ghettot. Kronärtskockorna ligger i vackra högar utanför restaurangerna och som vanligt är det kö vid den berömda kakaffären på hörnet.
Bild:Norstedts
Bild:Modernista
Bild:Albert Bonniers förlag
  • Esther kanske. av Katja Petrowskaja handlar om berättar­jagets sökande efter sina släktingar. De fanns inte i ghettot i Rom, utan på andra ställen, längre österut, i förintelseläger i Kiev och Mauthausen. Det låter så förenklat att säga att man blir drabbad av litteratur, att bokstäver som blivit till ord på en boksida nästan kan få en att falla till marken, men så kan det verkligen vara. Kanske blir jag extra berörd av boken, eftersom jag går på den plats där judar för mindre än hundra år sedan sprang för sina liv. Petrowskaja är en ung kvinna, född på sjuttiotalet, och historien om hur större delen av hennes släkt försvann i olika förintelseläger ligger inte långt tillbaka i tiden. Hennes sätt att dokumentera och berätta om de små detaljerna i sökandet skapar stor magi i historien. (Norstedts, översättning Aimée Delblanc
  • De stora dammarna. av den nigerianska författaren Elechi Amadi tilldrar sig i några små byar vid Nigers delta. Det en annan tid, före västerländsk influens och kolonialism. I denna storartade kollektivroman förklaras i steg för steg hur krig kan uppstå. Små oförrätter blir stora och lösbara problem slutar i katastrof. Det som jag fäster mig vid är alla leenden och skratt som författaren ger till sina personer. Två byar strider om en fiskdamm och det är männens prestige som styr skeendet. Men undergången kommer slutligen från annat håll, när en efter en av byborna dör i spanska sjukan. Detta är en klassiker och myllret av människor och alla deras röster gör den till en riktig bladvändare, man vill aldrig sluta läsa. (Modernista, översättning Torsten Hansson
  • Trilogin. gav Jon Fosse Nordiska rådets pris 2015. Den består av tre korta romaner som är skrivna var för sig under lång tid. De blir tillsammans som en långsamt sjungen folkvisa, med ständiga omkväden. Fosse är en ofta spelad dramatiker och har nämnts som Nobelpriskandidat. Hans språk är alldeles eget, ibland som ett knapphänt talspråk. Den sorgliga berättelsen om Asle och Alida som vandrar fram genom ett kort gemensamt liv är så full av kärlek och något slags andlighet att man vaggas in i den, vill följa med, även om det är plågsamt och slutar illa. (Albert Bonniers förlag, översättning Urban Andersson)
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.