Kommissionen drar Polen inför EU-domstolen

EU2018-09-25

EU-kommissionen beslutade på måndagen att väcka talan mot Polen vid EU-domstolen. Anledningen är att kommissionen anser att Polen brutit mot principerna för rättsväsendets oberoende.

Den nya polska lagen om Högsta domstolen innebär att pensionsåldern sänks för domare vid Högsta domstolen från 70 till 65 år. Det betyder att 27 av de 72 domarna vid Högsta domstolen kan tvingas gå i pension. Det gäller även Högsta domstolens förste ordförande, vars sexåriga förordnande då skulle avslutas i förtid.

Enligt EU-kommissionen strider den polska lagen om Högsta domstolen mot EU-rätten genom att undergräva principen om rättsväsendets oberoende, som även omfattar domares oavsättlighet. Därmed uppfyller inte Polen sina skyldigheter enligt EU-fördraget och EU-stadgan.

Att genomföra det omtvistade pensionssystemet för domare skapar en risk för allvarlig och irreparabel skada för rättsväsendets oberoende i Polen och därmed för EUs rättsordning, skriver kommissionen i ett pressmeddelande:

”Rättsstatsprincipen är ett av de gemensamma värden som ligger till grund för EU. Den finns inskriven i artikel 2 i EU-fördraget. Kommissionen är tillsammans med Europaparlamentet och rådet enligt fördragen ansvarig för att säkerställa respekten för rättsstatsprincipen som ett grundläggande värde för vår union och för att se till att EUs lagstiftning, värden och principer respekteras.”

Kommissionen begär att EU-domstolen beslutar att Polen inte får tillämpa den nya lagstiftningen förrän målet avgjorts.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA