Konduktörer ersätts med biljettstolpar

SPÅRTRAFIKEN 2017-03-22

Konduktörerna på Tvärbanan och Nockebybanan i Stockholm byts ut mot biljettstolpar. I morgon börjar arbetsgivaren Arriva förhandla med ST om vad som ska hända med de runt 60 anställda som berörs av beslutet.

Trafiknämnden i Stockholm bestämde sig i går, tisdag, för att projektet där resenärerna själva validerar sin reskassa mot en stolpe innan de kliver på spårvagnen ska göras permanent. 

– Mitt sammanfattande intryck är att vi har haft ett bra pilotförsök med självavisering. Så vi tycker att man kan gå den här vägen, säger Lennart Kalderén, M, ledamot i trafiknämnden.

Beslutet skapar en oviss framtid för ungefär 60 konduktörer som haft alternativa arbetsuppgifter under det dryga halvåret som projektet har varit i gång. Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva, vill inte föregå förhandlingarna med facket. 

– Men konduktörsjobbet finns inte kvar längre. Så till vida kommer det alltså att hända någonting, säger Christer Ekelund.

Om konduktörerna blir utan jobb helt eller erbjuds andra arbetsuppgifter vill Christer Ekelund inte svara på i nuläget. Men han betonar att utgångspunkten är att se över ”olika lösningar”.

– Exakt vad det innebär kommer vi att diskutera med de fackliga organisationerna, säger han.

Det finns diskussioner om att biljettstolpar ska införas även på Saltsjöbanan och Roslagsbanan, som också körs av Arriva. Men eftersom konduktörerna som jobbar på de tågen också har så kallad säkerhetstjänst kommer de som det ser ut i dagsläget att ha kvar jobben även om arbetsuppgiften med att avisera biljetter försvinner, enligt Christer Ekelund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA