Kongressen körde över s-ledningen

BESLUT2005-11-08

Det lokala inflytandet över arbetsmarknadspolitiken ska stärkas. Det beslöt den socialdemokratiska partikongressen.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Full sysselsättning, inte inflationsbekämpning, är det långsiktiga målet för den ekonomiska politiken slog kongressen fast.

Kongressen gav därmed bakläxa åt partiledningen som i sitt sysselsättningspolitiska program – till en kostnad av 40 miljarder – bara angett det kortsiktiga målet att sänka arbetslösheten till fyra procent.

Kritik i många motioner

Arbetsmarknadspolitiken kritiserades i motioner från hela landet. Och kongressen stödde en rad av motionerna, mot partiledningens undvikande svar.

Delegater från flera partidistrikt tvingade tillsammans igenom ett uppdrag till partistyrelsen att förändra arbetsmarknadspolitiken till att mer utgå från de regionala förhållandena.

Pengarna från Ams och Försäkringskassan ska kunna hanteras på ett friare sätt i ett samarbete mellan lokala och regionala parter, kommunerna och näringslivet.

Ombudet Britt Westerlund från Luleå, med ett kvarts sekel bakom sig som arbetsförmedlare, vittnade om alla de villkor som måste uppfyllas av de arbetssökande och sade: Vi måste sluta upp med att vara fyrkantiga!

Arbetslivsminister Hans Karlsson tog till sig kritiken och formulerade om partiets riktlinjer. Ambitionen ska nu vara att »stärka det lokala inflytandet över arbetsmarknadspolitiken«.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA