Konkurrensverket granskar upphandling

HÖGSKOLAN2014-10-28

Konkurrensverket granskar Södertörns högskolas upphandling av konsultföretaget The Synthetic Family. Samtidigt konstaterar experterna i Konkurrenskommissionen att högskolan brutit mot lagen på flera punkter.

Publikt avslöjade i augusti att Södertörns högskola upphandlat konsulter för närmare fem miljoner kronor utan konkurrens inför en omorganisation 2012.

Den fristående expertgruppen Konkurrenskommissionen har nu granskat fallet. De konstaterar i sin rapport att högskolan har överskridit värdegränsen för direktupphandling. Dessutom har man felaktigt dolt affären i ett ramavtal för IT-tjänster och konstruerat ett förfarande med IT-bolaget Cybercom. Högskolan har snedvridit konkurrensen mellan organisationskonsulter, skriver kommissionen, som är en del av den näringslivsnära stiftelsen Den nya välfärden.

Södertörns högskola har fått möjlighet att bemöta kritiken i rapporten, men valt att inte svara.

– Det är ju ingen rättslig instans, så vi avstod från att svara, säger Kenneth Wall, som är kommunikationschef på högskolan.

Men Konkurrenskommissionens chefsjurist Pär Cronhult kontrar med att myndigheter är skyldiga att svara enligt förvaltningslagen.

– Vår utredning hjälper inte mycket i sig. Vi kan bara hoppas att medier-na, Konkurrensverket eller Riksrevisionen tar upp fallen, säger han.

Och efter Publikts publicering har Konkurrensverket intresserat sig för upphandling-en:

– Vi har prioriterat ärendet och utredning pågår, men är i ett inledande skede, säger Sofia Klingensjö på enheten för upphandlingstillsyn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Upphandling
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA