Konst stulen från Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-05-28

68 konstverk har försvunnit från Försäkringskassans region väst, skriver Nya Wermlands-Tidningen. I Värmland har nio konstverk försvunnit.

Marcus Grimberg är sektionschef vid Försäkringskassan och ansvarig för konsten i Försäkringskassans lokaler i regionen. I slutet av förra året genomfördes en inventering av de konstverk som ska finnas hos Försäkringskassan. När man upptäckte att 68 tavlor saknades gjordes en polisanmälan:

”Vi har redan letat där de rimligen kan finnas”, säger Marcus Grimberg till tidningen.

Tavlorna är märkta så det bör inte råda någon tvekan om att de är statens egendom, säger han. Hur länge tavlorna har varit borta är oklart. Marcus Grimborg vet inte när den senaste inventeringen gjordes, skriver Nya Wermlands-Tidningen, NWT.

Försäkringskassans konstverk ägs av Statens konstråd och där vet man att det brukar försvinna 15 till 20 konstverk varje år. Myndigheterna är ålagda att varje år göra en inventering och det brukar vara då som man märker att det fattas konst, säger Henrik Orrje vid Statens konstråd till NWT:

”Ibland står de i förråd, men ibland är de uppenbart stulna. Det finns ingen försäkring som täcker om konsten blir stulen.”

Statens konstråd har ungefär 100 000 konstverk, som är fördelade på statliga verk, myndigheter och ambassader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA