Engagemang i facket behövs för att motverka stressen i arbetslivet, anser Jessica Saverstam, arbetsplatsombud vid ST inom Försäkringskassan.
Bild: Istockphoto
Engagemang i facket behövs för att motverka stressen i arbetslivet, anser Jessica Saverstam, arbetsplatsombud vid ST inom Försäkringskassan.

Konstant press på jobbet är inte okej

DEBATT: DEBATT2016-11-22

Att hela tiden gå runt med en känsla att aldrig hinna färdigt, att känna konstant stress, är inte okej. Det är viktigt att som medlem i ST engagera sig och inte vara tyst. Det skriver Jessica Saverstam, arbetsplatsombud för ST inom Försäkringskassan i en debattartikel.

Vem lyssnar på de anställda på en myndighet? Vem ska se när näst intill alla mår dåligt, när irritationen ökar bland dem i skuggan, bland dem som säger att det här inte är okej, att stressen ligger som ett tungt grått täcke och att allt fler arbetsuppgifter läggs till de redan befintliga, samtidigt som målet för ärendehanteringen ska hållas och produktionen ska ökas, ökas, ökas...

Jag har full förståelse för att handläggningstiden är satt till ett visst antal dagar, att man som handläggare måste ha en struktur och en förmåga att prioritera det som är viktigt och att arbetsbelastningen under vissa perioder är högre och att större krav då ställs på medarbetarna.

Men det är inte okej när det är konstant press. Att hela tiden mer eller mindre gå runt med en känsla av att aldrig hinna färdigt, för att fler uppgifter läggs till. Klaras ett mål, då ska det nästa gång sättas ytterligare ett mål – som inte alltid är relevant att leva upp till.

Därför är det i dessa tider ännu viktigare att som medlem i ST engagera sig, att inte vara tyst, att försöka ha ett levande fackligt intresse. Att våga ställa frågor, att stå upp om medlemmar felbehandlas. Framför­ allt är det viktigt att hålla i minnet att vi tillsammans som medlemmar har en styrka – och den ska vi värna om.

Jessica Saverstam, arbetsplatsombud för ST inom Försäkringskassan.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA