Konsultnotan 2008 blev 987 miljoner

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-03-06

Förra året skenade konsultkostnaderna för Försäkringskassan. Från 429 miljoner kronor år 2007, till nästan en miljard 2008. Det visar siffror som tidningen Computer Sweden tagit del av.

Av:  Therese Säfström

Försäkringskassans ekonomi går inte ihop och myndigheten har begärt 900 miljoner kronor extra av regeringen för att komma till rätta med problemen.

Samtidigt med de ökade ekonomiska problemen har kostnaden för konsulter gått upp med en halv miljard under förra året, enligt Computer Swedens siffror. Totalt kostade konsulttjänsterna 987 miljoner kronor. 543 miljoner av dem har gått till IT-arbete. Det innefattar bland annat det administrativa stödet för tandvårdsreformen där Statskontoret i sin granskning nyligen konstaterade att kostnaden ökats på med 70 miljoner bara sedan höstens beräkningar.

Adriana Lender, Försäkringskassans generaldirektör, säger till tidningen att IT-sidan inte kan drivas helt på egen hand inom Försäkringskassan, men att man vill hitta en bra avvägning mellan intern och extern kompetens.

Enligt Computer Sweden är Försäkringskassans plan nu att minska sitt beroende av konsulttjänster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA