Annons:
Film och dvd
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Kort biotid för drottningfilm

En films framgång hos publiken påverkas till stor del av hur många kopior av den som sprids över landet. En blockbuster som Hunger Games, exempelvis, släpps på cirka tvåhundra biografer samtidigt, medan ett smalare drama får en tiondel av den exponeringen. Denna spalts förstnämnda film har premiär på tre (!) dukar, och kommer bara att ligga en vecka på repertoaren.
The Girl KingBild:SF Film
Taxi TeheranBild:Folkets bio
  • The Girl King. heter den och är en internationell samproduktion om den svenska drottning Kristina och hennes korta regenttid innan hon blev sambo med påven. I huvudrollen ser vi duktiga nykomlingen Malin Buskas, publikdragaren Michael Nyqvist gör hennes förmyndare Oxenstierna, och så handlar det ju om en stark kvinna som går sin egen väg (inklusive ett lesbiskt tema) vilket borde vara hett stoff i dessa mångfaldens dagar. Men okej, det är lite underligt att höra alla »svenskar« tala knackig engelska, och nog syns det att budgeten inte varit monumental, men ändå… sevärd, om man är intresserad av svensk historia. (Bio 11/12, DVD/VOD inom kort)
  • The Program. Om man inte är speciellt tagen av cykelsport eller fuskande atleter låter en spelfilm om den dopade amerikanske stjärncyklisten Lance Armstrong kanske inte så eggande, men den brittiske regiräven Stephen Frears lyckas överraska på många punkter. Det är lika förbluffande som skrämmande att följa den här prestationsångestfyllda machomannen i hans mycket målmedvetna fuskande, som tog honom till toppen – och sedan snabbt ned igen. (Bio 4/12)
  • Diary of a Teenage Girl. Svenske Hollywoodhanen Alexander Skarsgård spelar den tonåriga huvudpersonens kärleksobjekt i en frispråkig och träffsäker feelgood-feminism om att befinna sig i gränslandet mellan barndom och vuxenhet. Visst trampar Diary of a teenage girl vatten ett tag i mitten, men den råa men hjärtliga tonen, och det rappa dialogtempot, gör att filmen ändå till slut rullar in i mål. (Bio 4/12)
  • Taxi Teheran. Jafar Panahi är filmvärldens mest olydige och påhittige dissident. Den iranska regimen dömde för några år sedan regissören till husarrest och 20 års yrkesförbud. Under tiden har han ändå gjort tre långfilmer; den mest kända, This is not a film, spelade han in i sin lägenhet och smugglade sedan ut ur landet på en usb-sticka gömd i ett bakverk. Nu kommer han med en semidokumentär där han rattar en taxi genom huvudstaden, och genom samspel med sina kunder ger en oväntat underhållande och bitsk bild av det iranska samhället. (Bio 27/11)
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.