Annons:
Arbetsförmedlingen
Debatt
AVÅsa Jacobs0 kommentarerTyck till!

Kortsiktigheten kostar

Jag skäms för hur Arbetsförmedlingen hanterar de många tids­begränsade anställningarna, skriver Åsa Jacobs, arbetsplatsombud för ST.

De senaste åren har Arbetsförmedlingen använt sig av tidsbegränsade anställningar, och jag undrar om det inte kostar mer än vad vi får ut av det.

Det har exempelvis handlat om jobbcoacher, praktikjakt, etableringsresurs och kundresurs. Det gäller också anställningar där arbetsgivaren inte ställer krav på avslutad högskoleutbildning.

Rekryteringsarbetet tar tid. Ibland har vi fått resurserna för ett kalender­år, men innan vi har kommit i gång med rekryteringen och fått tag i rätt personer så kan det ha hunnit bli augusti–september när de börjar 
sin anställning. Med slutdatum 31 december. 

Det är heller inte alla som tackar ja till tidsbegränsad anställning, vilket också är ett skäl till att rekryteringen kan dra ut på tiden – de vi först erbjuder anställning tackar ibland nej när de får villkoren klara för sig.

De tidsbegränsat anställda ska sedan utbildas i ämnen som statstjänstemannens roll och personuppgiftslagen. 

Att nyanställa innebär dessutom högre arbetsbelastning för befintlig personal som får svara på tusen frågor. Det är vi beredda på när det kommer nya. Men när det ständigt kommer nya, som endast ska jobba ett halvår? Det kostar på tålamodet.

De nyanställda kommer ut i »verkstad« i september–oktober och har anställning till december. De vet att de blir utan jobb 1 januari, hur många har då fokus på sitt uppdrag i stället för att se om sitt eget hus först? Det finns dock de som lojalt jobbar på in i det sista med förhoppningen att det kan bli en förlängning. Ibland vet ju inte chefen om det kommer medel för en förlängning, så beskeden kan vara tvetydiga.

Jag är arbetsplatsombud för ST och har varit delaktig i en del av rekryteringarna. Jag har försökt att värva de tidsbegränsat anställda till facket, men det är svårt att få med personer som inte vet om de får jobba kvar efter nyår.

Jag skäms för hur vi hanterar detta!

Det är inte fel att vi anställer personer för att stärka våra möjligheter att utföra Arbetsförmedlingens uppdrag. STs uppfattning är att det inte ska vara krav på högskoleutbildning för att få en tillsvidareanställning som arbetsförmedlare, eftersom vi behöver bredare kompetens och erfarenheter. 

Vi behöver denna resurs, men det ska finnas en långsiktighet i vårt engagemang och vår planering – för det är inte schyst för någon part med kortsiktiga lösningar.

Åsa Jacobs är arbetsplatsombud för ST 
arbetsförmedlingen, sandviken

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.